Åkesson: Vi tar kampen om arbetarväljarna när S går åt höger

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 jan 2019 2019-01-14
E-post 6595

STOCKHOLM ”Vi kan ta upp kampen om arbetarväljarna när S tar så stora kliv åt höger”, förklarade SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens. Han pekade särskilt ut frågor som skattepolitik, bostadspolitik och inte minst arbetsrätten – samtliga frågor där Centerpartiet fått ett stort inflytande gentemot S.

Under måndagen är dramatiken total i svensk politik. Vänsterpartiet väntas lämna besked i hur de kommer rösta till den aviserade regeringen där S, MP, L och C ingår. Kritiken har varit stor från gräsrötter på vänsterkanten, inte minst på grund av de eftergifter som S gått med på.

Detta har inte gått Sverigedemokraterna förbi, något som också bekräftades på måndagens presskonferens med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Jag ser stora möjligheter i den här oppositionsrollen, i den meningen att vi ser hur Socialdemokraterna nu väljer att gå med på mycket av det som man ägnade hela valrörelsen åt att förkasta. Det gäller skattepolitiken, det gäller bostadspolitiken och det gäller arbetsrätten.

Samtidigt poängterade Åkesson att SD till stor del slåss med S om samma väljare i LO-kollektivet. Detta menar han ger SD en annan spelplan än exempelvis Moderaterna som inte har samma förutsättningar att attrahera den här väljargruppen.

– Vi kan ta upp kampen om arbetarväljarna när Socialdemokraterna tar så stora kliv åt höger.

Den analysen är inte SD-ledaren ensam om. Även Daniel Suhonen från tankesmedjan Katalys varnade i gårdagens SVT Agenda för att SD kan komma att utmana S från vänster.

Samtidigt ligger fortfarande Åkessons linje fast om att han önskar se ett konservativt block tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Emellertid har både M och KD förkastat de inviterna från SD, men Åkesson svarar att ”verkligheten” talar i den riktningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag