Åkesson vill ha migrantstopp – då reagerar Lööf: ”Viktigt att ta ställning”

Foto: Skärmdumpar från SVT Play
  • Torsdag 18 feb 2021 2021-02-18
E-post 1674

SVERIGE De två politiska kombattanterna Jimmie Åkesson och Annie Lööf är på väg in i ett nytt fartfullt ordkrig. Lööf tände till ordentligt efter att Åkesson krävt totalstopp för all asylinvandring i ett inlägg på Twitter och fick Lööf att varna för radikaliserad retorik och politik. ”Det är därför det är viktigt att ta ställning och markera – det handlar om grundläggande värderingar och synen på människor”, skriver Lööf på sin Facebooksida.

Jimmie Åkesson kommenterade dagens besked från Migrationsverket om att antalet kvotflyktingar ska höjas under 2021 på direktiv från regeringen. Sverige tar emot näst flest kvotflyktingar i världen i absoluta tal (efter USA) och mest per capita.

Läs mer: Sverige tar emot näst flest kvotflyktingar i världen – nu ska vi ta emot ännu fler

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar”, skriver Åkesson på Twitter.

Beskedet kommer efter ett antal olika förslag från Stefan Löfvens regering om att lätta upp migrationslagen så att fler migranter utan asylskäl kan få stanna – bland annat den grupp med tusentals afghanska män som haft tillfälliga uppehållstillstånd via gymnasielagen.

Centerledaren Annie Lööf reagerar kraftigt på Åkessons uttalanden.

I ett inlägg på Facebook uppmanar hon till att ”ta ställning”. Lööf varnar också för SD:s politik.

”Sverigedemokraternas politik och retorik radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer sina gränser. Det är därför det är viktigt att ta ställning och markera – det handlar om grundläggande värderingar och synen på människor”, skriver Lööf.

 

Annie Lööf och Jimmie Åkesson har en lång historia av minnesvärda debatter, meningsskiljeaktigheter och replikskiften.

I partiledardebatten inför riksdagsvalet 2018 reagerade Lööf kraftigt när Åkesson sade att invandrare inte var svenskar och att det var ett skäl till att de inte lyckades få jobb.

– De passar inte in i Sverige och då är det klart att det är svårt att få jobb, sade Åkesson.

– Men hur uttrycker du dig, dundrade Lööf.

 

Dagen efter fortsatte de i Expressenstudion hos Niklas Svensson.

 

I en annan debatt avhandlades gymnasielagen – som C röstade för och SD röstade mot.

– Över sex miljarder kronor kostar de knapptryckningar som bland annat centerpartisterna i Sveriges riksdag gjorde när man beviljade amnesti åt 9 000 vuxna afghanska män som saknar skyddsbehov, sade Åkesson och påpekade att afghanerna fått sin asylsökan prövade flera gånger men fått avslag.

– Det här handlar inte om siffror. Vi behöver stanna upp och fundera på vad det här egentligen handlar om. För det handlar om människor som har flytt från krig och förtryck och för att komma till något bättre, svarade Lööf.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag