Åkesson vill konfiskera och riva moskéer

Bild: Nyheter Idag/Holger.Ellgaard/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 25 nov 2023 2023-11-25
E-post 0

Staten bör konfiskera och riva moskéer ”där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället”. Det sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sitt tal på partiets landsdagar i Västerås.

– På sikt behöver vi börja konfiskera och riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället. Minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort, sade SD-ledaren enligt Aftonbladet.

Åkesson gav även det största oppositionspartiet Socialdemokraterna en känga under talet.

– Det finns ingen plats för islamister i Sverige. Det är min bestämda, ärliga uppfattning. Tyvärr är det inte lika tydligt i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Socialdemokraterna är en aktiv del av den islamistiska rörelsen i Sverige, sade Åkesson.

Åkesson säger till Aftonbladet att partiet ännu inte utarbetat något konkret förslag om att konfiskera och riva moskéer.

– Jag pekar ut att jag tycker att det är rimligt att man tar krafttag mot det här. Sedan får man titta på vad som är konstitutionellt möjligt, men någonting måste göras.

Aftonbladet: Ska alla moskéer försvinna från stadsbilderna i Sverige?

– Det är inte helt lätt att definiera en moské. Det kan vara vilken samlingslokal som helst och det är klart att man ska kunna ha en samlingslokal om man tillber en gud eller har en religion, det har jag inga problem med. Problemet blir när man tvingar på andra sin religion. Till exempel när man bygger monumenten, höga minareter och har böneutrop. Vi tycker inte att det är rimligt, säger Åkesson till tidningen.

Läs även: Förtroenderas för Magdalena Andersson – Åkesson ökar rejält

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag