Åkesson vill utvärdera EU-medlemskapet – men inte gå ur: ”Debatten är i princip död”

Jimmie Åkesson under vårtalet. Bild: Youtube
  • Söndag 7 maj 2023 2023-05-07
E-post 0

På lördagen höll Jimmie Åkesson sitt årliga vårtal i ett soligt Stockholm. När Nyheter Idag träffar SD-ledaren efteråt frågar vi honom om Tidösamarbetet, hur han ser på de sviktande opinionssiffrorna och varför Sverige bör utvärdera sitt medlemskap i EU. SD-ledaren är emellertid tydlig med att han inte förespråkar Swexit.
– Den debatten är i princip död, säger Åkesson.

Det har nu gått mer än ett halvår sedan Tidöavtalet presenterades på en pressträff med partiledarna för det blågula regeringsunderlaget.

Avtalet kan på många sätt beskrivas som ett paradigmskifte för Sverigedemokraterna. Från att under 2010-talet ha varit partiet som inget annat riksdagsparti ville samarbeta med, har de nu reellt inflytande över regeringspolitiken.

När partiledaren Jimmie Åkesson får frågan hur han tycker att samarbetet har gått svarar han:

– Det har gått bra. De processer som borde vara igång nu är igång och vi lär känna varandra på ett ännu djupare plan än tidigare. Det är ändå fyra partier med fyra olika ingångar och lite olika intressen som ska samsas..

– Men än så länge fungerar det väl och jag är förvissad om att de departement som är berörda av Tidöavtalet jobbar stenhårt med att det också ska förverkligas.

Är det något du har varit mindre nöjd med med samarbetet så här långt?

– Det är klart att Tidöavtalet är väldigt konkret i vissa delar och så är det lite mindre konkret i andra delar. Och då blir det såklart en del förhandlingar om vad som faktiskt står skrivet och vad det innebär. Men det är ingenting som vi inte kunnat lösa så här långt.

Bli PLUS-medlem och läs Nyheter Idags intervju med Jimmie Åkesson om….

… Sverigedemokraternas svaga opinionssiffror.

… vad han menar med att ”utvärdera EU-medlemskapet”.

… varför han inte är för Swexit.

Bli PLUS-medlem nu!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag