Åkessons blytunga kritik mot M: ”Släppte fram en kommunist”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 24 sep 2018 2018-09-24
E-post 3797

”Som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppte de fram en kommunist. Otroligt svagt”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet. Nu kan Moderaterna räkna med att SD kommer bråka och det rejält. – De är pinsamma, säger Martin Kinnunen (SD) om Moderaternas agerande i plenisalen.

Istället för Björn Söder, som i senaste mandatperioden varit andra vice talman, blir det istället Lotta Johnsson Fornarve från Vänsterpartiet. Hon har ett långt engagemang i politiken och gick med i Vänsterpartiet när det partiet fortfarande kallade sig själva ”kommunisterna”.

Att Johansson Fornarve kunde släppas fram beror på att Tobias Billström uppmanat den moderata riksdagsgruppen att lägga ner rösterna på SD-kandidaten Söder, detta trots att SD i förväg meddelade sitt stöd för den moderata talmannen Andreas Norlén.

– Som tack för att vi valde att släppa fram deras kandidat, släppte de fram en kommunist. Otroligt svagt, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Tobias Billström gav order att släppa fram vänsterpartisten

Enligt tidningen Expressen uppmanades de moderata riksdagsledamöterna av Tobias Billström (M) att lägga ner sina röster i valet om andre vice talman. Eftersom Socialdemokraterna meddelat att de tänker stödja Vänsterpartiets kandidat stod det klart att Moderaterna därmed släpper fram vänsterpartisten på den tunga posten.

Emellertid blev det stora protester från den moderata riksdagsgruppen där framför allt Hanif Bali invände mot Billströms order.

Expressen berättar även att gruppledningen höll med ”i sak”, men att agerandet – att släppa fram vänsterpartisten – var en eftergift till Centerpartiet och Liberalerna. I en intervju till Aftonbladet säger nu Jimmie Åkesson att han är ”riktigt stridslysten”.

Både Löfven och Kristersson kan röstas ner av SD

Nyheter Idag har talat med riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) och han hintar om vad som nu kan ske i rikspolitiken. Framför allt har Moderaterna all anledning att vara nervösa efter dagens omröstning i talmansvalen.

Att få något mer stöd från SD förefaller svårt efter dagens talmansval, vilket kraftigt kommer försvåra för Kristersson att bli statsminister.

– Man är inte förvånad, men visst, det känns som ett sunkigt beteende, säger Martin Kinnunen om Moderaterna.

Så är tongångarna i SD
Kristersson har anledning att svettas
”Vi är irriterade över den impotenta borgerligheten”

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag