Åkessons hårda markering: SD säger nej till Kristerssons Alliansregering

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 27 sep 2018 2018-09-27
E-post 1380

STOCKHOLM Ulf Kristersson (M) har i den inledande talmansrundan meddelat talmannen Andreas Norlén att han vill bilda en Alliansregering. Men Jimmie Åkesson är tydlig. – Så länge vi har en avgörande röst och så länge vi inte får någonting tillbaka så kommer vi inte att göra annat än rösta nej till de regeringar som vill tillträda, säger han till Aftonbladet.

Under torsdagen träffade den nytillträdde talmannen Andreas Norlén (M) partierna i turordning efter storlek.

Första talmansrundan

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet

Efter samtalen ska Andreas Norlén hålla presskonferens om dagens samtal.

När det var Ulf Kristerssons tur meddelade han Andreas Norlén att han ville bilda en Alliansregering. Men Jimmie Åkesson var avvisande. Några samtal med Alliansen har inte skett, några erbjudanden har inte kommit till Sverigedemokraterna för att de ska stödja Alliansen (som är mindre än det rödgröna blocket). Jimmie Åkesson gör analysen att nästan alla regeringsalternativ innebär att SD kommer att ha inflytande över budget och regeringsbildning.

– Om man nu inte ska bilda en maktkartell över blockgränserna, sade Åkesson till Aftonbladet.

Tidigare har SD sagt att man kan tolerera en Alliansregering som har en migrationspolitik som är Moderaternas och inte Centerpartiets. Jimmie Åkesson skärper nu tonen betydligt.

– Så länge vi har en avgörande röst och så länge vi inte får någonting tillbaka så kommer vi inte att göra annat än rösta nej till de regeringar som vill tillträda, säger han till Aftonbladet.

SD-ledaren utesluter heller inte nyval utan kallar det en väg framåt.

– Jag tycker att jag och Ulf Kristersson ska sätta oss ner och prata. Det är det ansvarsfulla sättet att hantera den här situationen på, säger Åkesson till Samtiden.

Läs även: Här är listan på alla tjänstemän i regeringskansliet som deltar i värdegrundsuppropet

Är det rätt eller fel av Sverigedemokraterna att kräva inflytande för att stödja en kommande regering?
5535 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag