Åkessons miljardsatsning för att rädda jobben – sänker biståndet

Foto: Skärmdump från Youtube
  • Fredag 27 mar 2020 2020-03-27
E-post 8833

SVERIGE ”I Sverige har vi tyvärr varit försiktiga med att ta krafttag, men det är dags nu att vakna till liv”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett tal till nationen som publicerats på partiets kanaler. Åkesson föreslår bland annat en kraftig sänkning av biståndet för att klara coronakrisen.

Jimmie Åkesson inleder sitt tal med att slå fast att vi måste tala med varandra ”på riktigt” om den kris som pågår. ”Saker och ting ser väldigt illa ut”, säger SD-ledaren.

– På våra sjukhus runt om i landet ligger just nu människor i respiratorer och kämpar för sina liv. Några av oss har redan behövt ta ett hastigt sista farväl av närstående. Tyvärr ser det ut att bli värre.

– Det gör mig förbannad att vi här i Sverige med vårt höga skattetryck ändå ska behöva oroa oss för huruvida vi får vård eller inte. Det gör mig förbannad att vår sjukhuspersonal saknar rimlig skyddsutrustning, att vårt lands beredskap är så pass eftersatt att vi knappt klarat oss några dagar innan lagren gapade tomma.

Likväl är det inte rätt tid just nu att vara förbannad, säger Åkesson. I stället för att utmana regeringen gäller det nu att stötta och komma med idéer.

– Vi går igenom denna kris som ett enat land, som en nation, som en familj. Tiden kommer när vi kan och när vi ska utkräva ansvar, det kan ni vara helt säkra på. Men just nu gäller det att hålla ihop vårt land och samarbeta.

Väntar sig största ekonomiska krisen på länge

Åkesson förordar en mer restriktiv linje lik den som våra grannländer har valt, trots att den drabbar ekonomin hårt.

– Först och främst ska vi rädda liv och göra vårt yttersta för att sjukvården inte kollapsar av överbelastning.

Han vänder sig mot inställningen att det ”bara” är äldre som löper stor risk att dö.

– Vadå ”bara”? Skulle det vara ett ”bara” om våra föräldrar och mor- och farföräldrar blir allvarligt sjuka och dör? Jag förstår inte varför det på något sätt skulle förändra någonting, säger Åkesson och konstaterar att även yngre har visat sig kunna bli svårt sjuka.

Samtidigt står Sverige inför ”den största ekonomiska krisen på mycket, mycket länge”. Åkesson menar att vi då antingen kommer att gå mot mer splittring eller enas ”som en nation, som en familj, igen”. Han tror det på senare.

– Vi må vara ett litet land, men vi är en stor nation.

Vill satsa upp till 1 000 miljarder kronor

Vad gäller konkreta förslag för att klara ekonomin säger Åkesson att det behövs mer omfattande åtgärder än vad regeringen lagt fram. Företagen behöver direkta stöd för att kunna betala löner, hyror och andra kostnader, och det kommer att kosta.

– Men vi som land har möjlighet till det. Sverige har muskler.

Åkesson tror att det kan bli nödvändigt att satsa upp till 1 000 miljarder kronor.

– Det skulle innebära att vi i princip dubblerar statsskulden, men i det här läget ser jag inget alternativ.

Ett sätt att återbetala den här skulden är till exempel med en ”kraftig sänkning” av biståndet till andra länder.

– I en situation där vi står inför vårt lands värsta ekonomiska kris i modern tid kan vi inte ge bort 120 miljoner kronor om dagen, alltså nästan 50 miljarder kronor varje år till andra länder, för de pengarna behövs här och nu.

Åkesson föreslår att staten tar en ”mycket större” del av kostnaden för permitteringar, att företagens skatter och avgifter sänks, till exempel genom att helt ta bort arbetsgivaravgifterna, att staten garanterar att krisande företag kan låna pengar till låga kostnader. Han vill också se över möjligheten att ge direkta kontantstöd till företag som går på knäna.

– I Sverige har vi tyvärr varit försiktiga med att ta krafttag, men det är dags nu att vakna till liv, säger SD-ledaren.

– Det är ett allvarligt läge, men vårt land har stått inför svåra prövningar förr, och vi har klarat det.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag