Åkessons sommartal väcker reaktioner

  • Söndag 3 aug 2014 2014-08-03
E-post 0

SÖLVESBORG Jimmie Åkesson markerade kraftfullt mot islamister i årets traditionsenliga sommartal. Detta väcker debatt i sociala medier och reaktionerna lät inte vänta på sig. – Grymt. Inga halvmesyrer. Så här ska det vara. Inga kompromisser, skriver en användare på Flashback forum.

Några hundra personer hade samlats i Sölvesborg för att lyssna på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Med halvmulet väder i Blekinge och sprakande ljud i SVT:s livesändning valde ett gäng medlemmar på Flashback att följa Åkessons sommartal.

Kritiserade islamism

En stor del av talet berörde situationen i Irak där kristna förföljs av terrororganisationen ISIS. Ämnet har varit aktuellt och nyligen utfördes en demonstration i form av en flashmob på Sergels torg där islamister fångade in kristna. Det var Assyriska riksförbundet som arrangerade demonstrationen.

– Jag och hela min familj tycker situationen är väldigt påfrestande. De som är kvar förtrycks och hotas med döden, säger Jenny Orahim, ursprungligen från Irak, till tidningen Dagen.

De farhågor som Jenny gett uttryck för valde också Åkesson att adressera i sitt tal. Han berättade om situationen i Irak och riktade skarp kritik mot islamism och den terrorstämplade organisationen ISIS framfart.

– Islamism är vår tids nazism, dundrade Åkesson från Sölvesborg.

”Kommer bli otroligt svårt att inte rösta SD i valet”

Under Almdelsveckan presenterade Sverigedemokraterna sin strategi inför valrörelsen. Framför allt skulle retoriken bli tuffare, något som illustrerades med en bild på en hund som visade tänderna. Den tuffare linjen märktes i Åkessons tal, något som gick hem hos en av användarna på Flashback forum.

– Grymt. Inga halvmesyrer. Så här ska det vara. Inga kompromisser. Det saknar jag i politiken idag. Det kommer bli otroligt svårt att inte rösta SD i valet, skriver användaren doubleman på Flashback forum.

Men alla var inte lika imponerade av talet. Användaren ”Bokmask” sågar Åkessons tal längs med fotknölarna i samma tråd på Flashback.

– Talen. Ja väldigt sandlåde nivå. Väldigt enkelt förklarat som vanligt. Ta bort ett problem så löser vi alla Sveriges problem haha jo… Mycket kristen snack som jag inte förstår då Sverige inte har nån religion som styr vårat land.

En tredje som var mer balanserad i sitt omdöme, användaren MadScientist, tyckte att vissa bitar av sommartalet kunde vara bättre.

– Första halvan med fokus på invandringen var bäst. Den andra svävade han mest omkring mellan kriminalitet, inbrott och feminism. Det blev inte så många vassa poänger i de frågorna enligt mig, och varje fråga togs upp för kort tid, skriver användaren MadScientist på Flashback forum.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag