Akilov missnöjd med fängelsematen – vänder sig till JO

Rakhmat Akilov. Bild: Privat.
  • Torsdag 18 jul 2019 2019-07-18
E-post 5245

SÖDERTÄLJE Dålig mat, ensamhet och tråkiga spel. Det är några av terroristen Rakhmat Akilovs klagomål på tillvaron på säkerhetsanstalten Hall, enligt ett brev från Akilov till JO.

Terroristen Rakhmat Akilov, som dömts till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan 2017 där fem personer miste livet, är missnöjd med sin tillvaro på säkerhetsanstalten Hall, rapporterar SVT.

I ett handskrivet brev till Justitieombudsmannen tar Akilov upp sina klagomål i nio punkter.

Bland annat anser Akilov att maten är är dålig, att han är ensam och att tidsfördriven i form av spel inte är tillräckligt bra.

”Jag tror att det skulle bli bra om jag hade mera sysselsättning så tiden går, men min ledning är inte så bra”, skriver Akilov i brevet.

Läs även: Hanna Lindholm: Sverige har agerat skamligt – det är dags att ge Akilovs offer upprättelse

Mats Ehn, anstaltschef på Hall, säger till SVT att man inte fått klagomål på maten från några andra intagna,

– Nej tvärtom, vi får ganska mycket beröm för vår mat, säger Mats Ehn.

Akilov förvarades tidigare på Kumla men förflyttades i höstas till Hall efter att han blivit misshandlad av en annan intern som en hämnd för terrordådet på Drottninggatan.

I terrordådet mördades Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 66, Chris Bevington, 41, och Maïlys Dereymaeker, 31.

Iryna Zamanova från Ukraina, som förlorade benet i terrordådet, kommer utvisas från Sverige och har förvägrats nåd från regeringen.

– Det beror på att nådeinstitutet, där hon har sökt om nåd, inte omfattar uppehållstillståndsfrågor. Så har det varit länge i svensk rätt och vi har inte möjlighet att göra något annat, säger justitieminister Morgan Johansson till SVT Nyheter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag