Åklagare: ”Barn och mammor kastade stenar tillsammans”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 apr 2022 2022-04-22
E-post

SVERIGE Det var inte bara unga män utan även mammor och barn som deltog i de våldsamma upploppen i helgen. Det säger Eva Nemec Nordh, chefsåklagare på Linköpings åklagarkammare, till Svenska Dagbladet efter att ha gått igenom videomaterial.

Upploppen ägde bland annat rum i Skäggetorp i Linköping, där runt 200 personer deltog – främst unga män men även kvinnor och barn.

– Barn och mammor kastade stenar tillsammans. Mammorna klappade om barnen och hejade på. Det känns helt absurt. Blandat med de unga männen var det barnfamiljer som deltog. Det är helt galet att man tar med sina barn in i en sån miljö, säger Eva Nemec Nordh.

Kvinnor och barn förekom även i upploppen i Rinkeby i Stockholm, enligt ögonvittnet Garip Güneş.

– Jag hörde själv en mamma skryta för en kompis att hennes son, som är elva-tolv, hade gått ut för att kasta sten när han hörde om koranbränningen, säger han till SvD.

– I sådana situationer har kvinnor ofta en lugnande effekt men den här dagen var det även kvinnor som kastade sten. Deras barn var bredvid dem och de brydde sig inte.

Läs även: Dödshot mot Malmölistan efter inlägg om korankravallerna

Läs även: Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag