Åklagare: ”Måste ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället”

Karolina Wieslander Foto: SVT
  • Söndag 24 feb 2019 2019-02-24
E-post 9910

STOCKHOLM Inte en enda IS-terrorist har åtalats i Sverige men folkrättsåklagaren Karolina Wieslander berättade i SVT:s Agenda att det finns goda möjligheter att åtala terroristerna om de skulle komma till Sverige – förutsatt att det finns bevis. Wieslander tycker också att det är viktigt att de som varit i Syrien ”ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället”.

I söndagens Agenda på SVT var återvändande IS-terrorister ett dominerande ämne. Förutom intervjuer med IS-terrorister med svenska medborgarskap som tagits tillfånga av kurdiska styrkor intervjuades även åklagaren Karolina Wieslander som jobbar på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Läs även: Heberlein: Dags att ta av IS-terroristerna deras svenska medborgarskap

Hon har skrivit propositionen för vår nuvarande krigsbrottslag som kom till 2014.

Det finns goda möjligheter förutsatt att vi har bevisning, sade Wieslander som sedan medgav att inte en enda IS-terrorist har åtalats för sina dåd i Syrien. Hon påpekade att andra som krigat i Syrien faktiskt åtalats och dömts.

– Från den andra sidan då, konstaterade programledaren Anna Hedenmo som sedan ville veta varför inte fler IS-terrorister har åtalats.

Karolina Wieslander svarade inte på frågan utan sade i stället att man måste tänka ”långsiktigt”.

– Det viktiga är att vi avsätter resurser, att vi arbetar långsiktigt och att vi också ta lärdom av tidigare konflikthärdar. Att vi så snabbt som möjligt säkrar bevisning. Att alla de människor som kom med flyktingströmmarna får möjlighet att berätta sina historier.

Därefter betonade Wieslander vikten av att arbeta ”brett” mot de som återvänder från Syrien. Det är inte bara en fråga om straff menade hon.

– Man kan inte se det här som att det bara är en fråga om straff. Vi måste ju arbeta brett mot de här individerna. Är det så att de återvänder till Sverige så måste de ju ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället, sade Wieslander och fortsatte:

– I den mån vi ser att det finns bevisning så har vi i Sverige mycket goda förutsättningar att åtala och lagföra dessa personer.

Karolina Wieslander pekade bland annat på de olika filmer från IS i Syrien som cirkulerar på nätet och som kan fungera som dokumentation över krigsbrott.

– Jag tror att det viktigaste är att vi får människor som kommer från konfliktområdet att berätta för oss, avslutade Wieslander.

 

På sociala medier har åklagarens kommentar väckt reaktioner. En av de som kommenterar på Twitter är Mattias Lindberg, som även driver Facebooksidan Faktafabriken.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag