Åklagare: Rumäner ”lever lyxliv” på åldringsrån i Sverige

  • Onsdag 27 mar 2019 2019-03-27
E-post

SVERIGE Två gifta rumänska par åtalas nu för en lång rad åldringsrån i Sverige som enligt polisen har gett dem ett lyxliv i hemlandet.
– Det är ganska förfärligt, säger åklagare Christer Sammens.

SVT Nyheter Gävleborg rapporterar att de fyra rumänerna åtalas på onsdagen för att ha lurat sig in hos ett 30-tal äldre personer och stulit deras värdesaker. Det har gått till på så sätt att en av kvinnorna har ringt på och bett om att få något att äta eller dricka. Medan den första kvinnan får hjälp går den andra kvinnan in och rensar bostaden på pengar och smycken.

I deras hemstad i Rumänien bor paren i stora nybyggda villor, och enligt den rumänska polisen har de inga arbeten i hemlandet. Man vet också att det finns andra par i samma område som livnär sig på samma brottsliga sätt.

– Det kan man väl säga, att de lever ett lyxliv på våra åldringars pengar, säger åklagare Christer Sammens till SVT.

– Man åker runt här och ger sig på äldre människor, oftast inte under 70 men snarare 80-90 år gamla och plundrar deras bostäder, och så lever man på det helt enkelt. Det är ganska förfärligt.

Åklagaren yrkar på att de fyra rumänerna ska utvisas med förbud att någonsin återvända.

En av de som har reagerat på nyheten är Sverigedemokraternas Europaparlamentskandidat Charlie Weimers. ”Det måste bli lättare att utvisa EU-medborgare som begår brott. Möjligheten att belägga EU-medborgare med inreseförbud bör också finnas”, skriver han på Facebook. Läs hela inlägget nedan.

Läs även: Afghan fick oönskat besked – skapade ”inferno” på HVB-hem

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag