Åklagare vill kunna avlyssna personer under 15: ”Åldern bör inte vara avgörande”

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 28 mar 2023 2023-03-28
E-post

Att kunna avlyssna brottsmisstänkta personer under 15 är ett av de verktyg som åklagare nu efterfrågar i arbetet mot den grova brottsligheten.
– Åldern bör inte vara avgörande, säger åklagare Sara Malmhester till Dagens Nyheter.

Fler än 50 skjutningar och sprängningar har skett och tio personer har dött i samband med den våldsvåg som kring jul drog igång i Stockholm och pågått sedan dess. Värst är läget i polisområdet Stockholm syd, som haft fyra dödsskjutningar.

För att motverka den grova brottsligheten vill åklagare i området nu utöka sin verktygslåda i kampen mot gängvåldet.

Ett av deras förslag är möjlighet till avlyssning och dataavläsning av brottsmisstänkta under 15. Detta eftersom utredningar ofta innefattar personer på bägge sidor 15-årsstrecket.

– Då blir det särskilt märkbart att du inte kan använda vissa typer av tvångsmedel mot de yngre, trots att de har en lika stor, eller större, delaktighet än de som är över 15 år, säger åklagaren Sara Malmhester till DN.

Samtidigt vidhåller hon att avlyssning i samtliga fall är en kränkning av integriteten.

– Men åldern bör inte vara avgörande. Med det sagt ska naturligtvis samma regler gälla för personer under 15 år. Det ska röra sig om den allvarligaste typen av brottslighet och det måste finnas skälig misstanke. Men det är inte mer integritetskränkande om personen är 14 år.

Bland de övriga åtgärder som Södertorts och Södertörns åklagarkammare föreslår finns höjning maxlängden för sluten ungdomsvård (idag fyra år), obligatorisk häktning för samtliga brott med två år på straffskalan och möjlighet till målsägandebiträde för brottsdrabbade i utredningar där misstänkt är yngre än 15.

Läs även: Polisen Pelas om våldsvågen: ”Mycket värre än det som skrivs i media”

Läs även: Högg ihjäl två som invaderade hans hem – åtalas för dråp: ”Jag försöker bara överleva”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag