Åklagaren ändrar sig: De som livesände våldtäkten i Uppsala bör inte utvisas

Bilder ur videon som livesändes på Facebook.
  • Onsdag 12 apr 2017 2017-04-12
E-post

UPPSALA De män som livesände när de gruppvåldtog en kvinna i Uppsala riskerar inte längre utvisning. Detta efter att åklagarsidan bestrider sina tidigare yrkanden.  Man får inte utvisa någon som var under 15 år när man kom hit och sedan haft uppehållstillstånd i fem år, säger advokaten Stefan Wallin.

Kammaråklagare Pontus Melander har tidigare yrkat på utvisning för två av de tre män som via Facebook livesände när de gruppvåldtog en utslagen kvinna. Nu bestrider kammaråklagare Melander samt chefsåklagare Magnus Berggren sina tidigare yrkanden om att utvisa våldtäktsmännen. Det uppger 24Uppsala.

De två män som man tidigare velat utvisa är 21 respektive 18 år gamla, båda är på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt. Männen är inte födda i Sverige, de kom hit som flyktingar.

LÄS ÄVEN: Afghanska medborgare misstänkts för livesänd gruppvåldtäkt i Uppsala

Att åklagarsidan bestrider sina yrkanden om utvisning för de två våldtäktsmännen är något 21-åringens försvarare Stefan Wallin ser som ett klokt beslut.

Åklagaren har tagit ett klokt beslut. Det är emot utlänningslagen, vilket jag påpekade här innan. Man får inte utvisa någon som var under 15 år när man kom hit och sedan haft uppehållstillstånd i fem år,  säger Wallin till 24Uppsala.

Den tredje mannen är en 24-årig svensk medborgare med iransk bakgrund. Han är på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt samt för grovt förtal eftersom han livesände gruppvåldtäkten.

Enligt Andreas Welin, 24-åringens försvarare, är hans klient begåvningshandikappad och den livesända gruppvåldtäkten beskrivs av Welin som ett hastigt förlopp varpå det varit svårt för 24-åringen att förstå innebörden av vad som hände.

Min klient har ett konstaterat begåvningshandikapp. Han har inte hängt med eller förstått innebörden av vad som händer. Man kan inte ha uppsåt till en brottslig gärning om man inte förstår vad som sker, säger Welin till 24Uppsala.

Enligt åklagarsidan ligger straffvärdet för brotten på minst tre år varav det faktum att våldtäkten filmats och spridits i sociala medier är skäl nog till ett straffvärde på upp till ett år.

Samtliga tre män nekar till brott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag