Åklagaren inleder inte förundersökning mot Eliasson – Fritt fram att attackera SD

Åklagaren inleder ingen förundersökning mot Eliasson. Foto: Pressbild
  • Fredag 15 jul 2016 2016-07-15
E-post

SVERIGE Det är helt i sin ordning att som myndighetschef gå till attack mot Sverigedemokraterna på det sätt som rikspolischef Dan Eliasson gjort. Det slår chefsåklagare Jan Pernvi fast och inleder därmed ingen förundersökning med anledning av Eliassons uttalande i Almedalen.

Rikspolischef Dan Eliasson har länge varit en känd motståndare till Sverigedemokraterna. Redan när han arbetade som generaldirektör för Försäkringskassan skrev han på twitter att han ”kräks” när han ser Jimmie Åkesson i teverutan. Utspelen mot SD har fortsatt sedan dess, senast under Almedalsveckan berättade han att han skulle avgå som rikspolischef om SD skulle bilda regering.

Flera kritiker har hävdat att uttalandet står i strid med lagen och att en myndighetschef inte ska ta officiell ställning i politiska frågor. Det gick så lång att Eliasson även blev anmäld för tjänstefel.

Åklagaren: Ej brottsligt att attackera SD så som Eliasson gjort

Under fredagen meddelar chefsåklagaren vid särskilda åklagarkammaren Jan Pernvi att ingen förundersökning mot Eliasson kommer inledas. Anledningen är att åklagaren inte gör bedömningen att uttalandet har skett i samband med myndighetsutövning, detta trots att Eliasson uttalade sig just i egenskap av rikspolischef.

”De i anmälan åsyftade uttalandena kan inte anses i sitt sammanhang ha gjorts vid myndighetsutövning och kan därför inte grunda ansvar för tjänstefel. Inte heller bedöms de på annat sätt vara sådana att de strider mot rätten att fritt uttrycka tankar och åsikter. Lämpligheten av att en myndighetschef offentligt uttalar sig på påstått sätt faller utanför åklagarens uppgift att bedöma”, skriver Pernvi i sin motivering till beslutet.

Därmed står det klart att rikspolischef Dan Eliasson även i fortsättningen kan uttala sig negativt om Sverigedemokraterna, förutsatt att det inte sker i samband med myndighetsutövning.

Kan Eliasson fortsätta som rikspolischef?
1164 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag