Åklagaren: Inte hedersbrott när bror knivhögg syster på grund av Tinder

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 31 maj 2019 2019-05-31
E-post

MALMÖ En man i 20-årsåldern står åtalad för att ha försökt mörda sin egen syster efter att han upptäckte att hon använde dejtingappen Tinder. Enligt åklagaren rör det sig dock inte om ett hedersrelaterat brott.

Det var en dag i början av mars som brodern enligt åtalet gick till attack mot sin syster i hennes hem och utdelade flera knivhugg mot hennes kropp. Kvinnan blev svårt skadad men hennes liv räddades tack vare en akut operation och blodtransfusion.

Mannen åtalas även för att ha misshandlat syskonparets far när denne försökte gå emellan. När polisen kom till platsen ska han också ha försökt gå till attack mot patrullen med sin kniv. Poliserna var redo att skjuta verkanseld mot mannen men slapp göra det när han blev fälld till golvet av en annan person.

Enligt åklagare Mårten Alvinsson var mannens attack ett led i att försöka kontrollera sin systers levnadssätt. Främst var det systerns aktivitet på Tinder som mannen var missnöjd med. Mannen är född i Sverige med föräldrar som har invandrat från Iran. Enligt Alvinsson kan det inträffade dock inte beskrivas som hedersrelaterat.

– Här är det ju en enskild individs tankar om vad systern får göra och inte får göra som ligger till grund, och inte någon kulturell eller religiös familjeaspekt. Det här är inget som delas av övriga familjen utan det är hans enskilda tankar, och då kan man inte använda begreppet heder menar jag.

Så att hon använde Tinder var inte något som han tyckte var vanhedrande för familjen?

– Nej, det finns ingen religiös aspekt på det viset.

Mårten Alvinsson säger att den åtalade vidgår de faktiska omständigheterna kring händelsen, men att han förnekar att han velat döda systern eller någon av poliserna.

Läs även: Kysste flickan efter broderns våldtäkt – somalier slipper utvisning

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag