Åklagaren kräver 1,5 års fängelse för SD-topp anklagad för omfattande skattefiffel

Martin Kinnunen efter rättegången idag. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 20 jan 2016 2016-01-20
E-post 191

STOCKHOLM Åklagare Jakob Holmberg yrkar på 1,5 års fängelse för riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) för den ekonomiska brottslighet som avslöjats i aktiebolaget Samtid & Framtid AB. Även partikollegan Per Björklund riskerar fängelse.
– Jag tror att de blir fällda bägga två, säger Holmberg till Nyheter Idag.

Idag avslutades den två dagar långa rättegången mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Martin Kinnunen som åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Den ekonomiska brottsligheten har begåtts i bolaget Samtid & Framtid AB som är nära knutet till SD:s partiledning.

I egenskap av Samtid & Framtids enda ordinarie styrelseledamot och den enda som ensam har rätt att teckna firman har Kinnunen fått den största skulden för oegentligheterna i bolaget. Åklagaren hävdar att Kinnunen begått brotten tillsammans med SD:s tidigare partikassör och ekonomichef Per Björklund. Björklund åtalas för medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Även riksdagsledamoten Paula Bieler är befattningshavare i Samtid & Framtid, men kan endast teckna firman tillsammans med Kinnunen och har därför inte misstänkts för brott.

I förundersökningen figurerar dessutom SD:s riksdagsledamot och ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt, partiets tidigare pressekreterare Eric Myrin, som numera uteslutits ur partiet, samt Christoffer Dulny som kandiderade till riksdagen för SD 2014, blev invald i riksdagen, men tvingades hoppa av innan valdagen efter avslöjanden om saker han skrivit i sociala medier. Samtliga är SD-toppar som haft befattningar i Samtid & Framtid och har inför rättegången förhörts av ekobrottsmyndigheten.

Erik Almqvist

Härvan fokuserar i huvudsak på den ersättning på över 3,5 miljoner kronor som SD betalade ut 2013 till den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist för att få honom att lämna sin riksdagsplats. Beslutet att göra sig av med Almqvist togs av partiledningen efter den så kallade ”järnrörsskandalen”, en skandal som bröt ut i november 2012 sedan en film blivit känd där Almqvist under en festkväll i centrala Stockholm bland annat kallar den sverigekurdiske komikern Soran Ismail för ”babbe” samt en förbipasserande kvinna för ”hora”.

Det exakta beloppet, 3 651 000 kronor, fakturerades från det nystartade Samtid & Framtid till det SD-ägda moderbolaget Blåsippan AB i december 2013. Trots det bokfördes aldrig någon moms för det fakturerade beloppet och åklagaren skriver i sin stämningsansökan att det därmed förelåg ”fara för att skatt i form av utgående moms med ett belopp om 912 750 kr undandras det allmänna”.

Tror på fällande dom

Kinnunen säger till Nyheter Idag att han kommer överklaga domen om han fälls av tingsrätten. Men ekobrottsmyndighetens vice chefsåklagare Jakob Holmberg tror att Kinnunen kommer att fällas för brott i såväl tingsrätten som i högre instans om det skulle gå vidare till hovrätten.

– Jag tror att de blir fällda bägge två. Den stora frågan är om tingsrätten finner att det är styrkt i åtalets alla delar, men dömda blir de båda två, det känner jag mig trygg med, säger han.

Kinnunen säger att om han blir dömd kommer han att överklaga. Hur tror du att det kommer bli i hovrätten om det går dit?

– Jag gör samma bedömning där som när jag väckte åtal. I nuläget ser jag framför mig att det blir en fällande dom, kanske inte fullt ut i alla dess delar, det är inte säkert, det kan man aldrig veta.

– En rättegång är en rättegång och folk uppfattar saker olika. Jag har tagit del av ett skriftligt material på över 500 sidor under lång tid, och det har försvararna också. Men tingsrätten har de här två dagarna på sig nu i den här muntliga förhandlingen under de här timmarna. Det gör att de ska göra sin egen bedömning och vi får se nu hur den blir.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag