Åklagaren: Mördade kvinnan i Norsjö var nästan 90 år gammal – kan ha utsatts för rånmord

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
  • Torsdag 19 okt 2017 2017-10-19
E-post 5494

NORSJÖ Den äldre kvinna som i lördags knivskars till döds i centrala Norsjö var 89 år gammal. Det berättar kammaråklagare Petra Lundberg för Nyheter Idag.

Kvinnan bodde på Åkargatan i Norsjö och hittades död i det soprum som hör till hennes fastighet.

– Det är ett soprum i anslutning till hennes bostad, berättar Petra Lundberg.

– Det vi har gått ut med är att hon varit på Ica, hon har setts på Ica, och sedan har vi tidpunkten då grannar anträffat henne i soprummet. Det är ett snävt tidsspann mellan de iakttagelserna.

Kvinnan var i butiken och handlade strax före klockan ett. Halv två på eftermiddagen låg hon alltså död i soprummet.

Den 20-årige man som nu häktats såsom skäligen misstänkt för mordet är en nyanländ afghansk man som bor i grannhuset. Det finns ingen känd relation mellan den åldriga kvinnan och förövaren och motivet till dådet är oklart. Utredarna utesluter dock inte att kvinnan rånmördats.

– Det är en del av utredningen att kontrollera om det kan vara så att hon saknar några tillhörigheter med anledning av det här, förklarar Lundberg.

Den häktade mannen nekar till brottet. Petra Lundberg känner sig emellertid säker på att det är den unge afghanen som mördat kvinnan. För att inte störa utredningen vill hon inte gå in på detaljer men tycker att det finns tillräckligt starka bevis mot honom.

– Vi arbetar intensivt med att nå upp till att även tingsrätten anser att han är på sannolika skäl misstänkt för den här gärningen, säger hon.

20-åringen är en av flera unga nyanlända invandrarmän som bor på Åkargatan. Officiellt har kommunen ingen verksamhet eller boende för flyktingbarn på gatan, kommunens boende för dem ligger nämligen på Storgatan.

Patrik Ström är samordnare av Norsjös boenden för ensamkommande flyktingbarn. När Nyheter Idag ringer honom och ställer frågor om de afghaner som bor på gatan och om lägenheterna på något sätt ordnats i kommunens regi blir han defensiv.

– Jag har ingenting att säga om det, säger han.

Vet du inte eller vill du inte kommentera?

– Jag vet ingenting och jag vill inte kommentera heller.

Istället hänvisar han alla frågor till Ulf Marklund som är kommunens verksamhetschef för omsorgsfrågor. Enligt Marklund har Norsjö stödboenden för ensamkommande flyktingbarn på flera platser i kommunen.

– För dem som har kommit längre i processen har vi någon form av stödboende­verksamhet och det kan vara i en lägenhet eller så. Det finns på lite olika ställen, säger Marklund.

Han är dessutom kritisk till att Nyheter Idag ställer frågor om kommunens mottagande av ensamkommande flyktingbarn i samband med mordet på den 89-åriga kvinnan.

– Det är att generalisera. Det har väldigt lite koppling vilket land man kommer ifrån, säger Ulf Marklund.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag