Åklagaren: Nazist samlade information om journalister – åtalas för förberedelse till mord

Foto: Flickr
  • Fredag 10 aug 2018 2018-08-10
E-post 2

En nazist i Västernorrland har kartlagt två journalister och byggt ett specialvapen i form av en väska med en pistol i. Polisen har hittat information i mannens dator om hur man dödar. Nu åtalas han bland annat för förberedelse till mord, något som Hela Hälsingland var först med att berätta.

Mannen uppges av Hela Hälsingland vara medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Polisen har gjort beslag av gevär, pistoler och olika slags vapen och ammunition hos mannen. Förutom detta har man även hittat en specialkonstruerad attachéväska hos mannen som enklast kan beskrivas som en pistolväska.

En pistol av märket Smith & Wesson var inbyggd i väskan och kunde avlossas med hjälp av en sinnrik avtryckare i väskhandtaget. Enligt åklagaren så var syftet med väskan att döda eller allvarligt skada flera personer. Brottsrubriceringen är förberedelse till mord, alternativt förberedelse till grov misshandel eller synnerligen grov misshandel. Mannen är även misstänkt för grovt vapenbrott, brott mot strålskyddslagen, och brott mot lagen om elektronisk kommunikation.

En del av vapnen som beslagtagits ska vara arvegods och av karaktären samlargods, och det gör också mannen anspråk att få åter. Attachéväskepistolen är definitivt inte det enligt åklagarens bedömning.

I förundersökningen framkommer att två journalister har kartlagts av mannen som i förhör säger att han aldrig träffat journalisterna eller haft för avsikt att tysta dem. I övrigt har han varit tystlåten i förhören uppger Hela Hälsingland.

Den ene av de två journalisterna är chefredaktören för Gefle Dagblad och Hela Hälsingland, Anders Ingvarsson som i en kommentar till Hela Hälsingland konstaterar att informationen är sådan som enkelt kan googlas fram.

– Det känns overkligt att sånt här försiggår. Jag kan tycka att det är patetiskt att det sitter människor som lever på bidrag och ägnar sin tid, som det verkar, åt att snickra ihop hemmagjorda vapen och kartlägga journalister. Det säger en del om samtiden, vilka utmaningar samhället har med de här organisationerna.

Mannen nekar till anklagelserna.

Rättegången inleds den 23 augusti.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag