Åklagaren om gruppvåldtäkten i Solna: Det var ett tjugotal på platsen

Solna centrum. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 1640

SOLNA Utredningen av gruppvåldtäkten i Solna centrum i fredags kväll fortsätter och enligt åklagaren var det ett större gäng närvarande när våldtäkten utfördes. – Det var uppåt ett tjugotal som var på platsen, säger kammaråklagare Anders Tordai till Nyheter Idag.

Två stycken femtonåriga pojkar misstänks för fredagens överfall mot en grupp tonårsflickor som var på väg från en fest i Solna. Brottsrubriceringarna lyder bland annat våldtäkt, försök till våldtäkt, sexuellt ofredande och misshandel.

Enligt kammaråklagare Anders Tordai, som håller i utredningen, rör det sig om en överfallsvåldtäkt där alla fem flickorna är brottsoffer och där ingen av dem kände gärningsmännen sedan tidigare.

– De verkar inte ha haft något särskilt samröre innan, säger han till Nyheter Idag.

Han berättar också att utredarna misstänker att fler gärningsmän deltog i överfallet och övergreppet på flickorna.

– Vi har ingen konkret misstanke, men det finns misstankar om att det var fler som var med, säger han.

Har ni någon siffra på hur många som var med?

– Det var ett större gäng som var med på platsen, vilka som varit i aktiva i själva gärningen kan jag inte ge någon siffra på men det ska nog ha varit fler än de här två i alla fall.

– Det har nämnts uppåt ett tjugotal som var på platsen, men det är inte alls så att alla de var med i själva gärningen.

Enligt Tordai har alla fem flickor utsatts för brott, men inte alla av dem utsattes för våldtäkt.

– Som det ser ut nu är misstanken att det förekommit någon våldäkt, något försök till våldtäkt, någon misshandel och eventuellt något sexuellt ofredande, säger han och förtydligar:

– Det är fem stycken målsäganden.

De två tonårspojkar som såhär långt misstänks för delaktighet i sexöverfallet i Solna har båda afrikansk invandrarbakgrund. Den ene av dem kommer från Ghana och är inte svensk medborgare, medan den andre är född i Eritrea och numera har svenskt medborgarskap.

Enligt åklagaren förnekar båda pojkarna brott. Under veckan fortsätter utredningen för att få fram mer uppgifter om händelserna i fredags kväll.

– Vi ska hålla förhör med personer som kan lämna intressanta upplysningar. Vi ska granska saker som tagits i beslag, vi ska göra tekniska analyser och göra en del IT-granskningar, säger kammaråklagare Anders Tordai.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag