Åklagaren: Tommie Lindh försökte INTE avbryta våldtäkt

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 19 maj 2020 2020-05-19
E-post 3027

Kammaråklagare Stina Sjöqvist säger, på en rak fråga, att den nu avlidne Tommie Lindh inte försökt avbryta en våldtäkt. Detta trots att två fall av sexbrott, med samma målsägande och misstänkta gärningsman, inträffade i samband med det misstänkta mordet på Lindh. – Det är inte så att han kommer och avbryter en våldtäkt och då blir mördad, säger Sjöqvist till Nyheter Idag.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Uppgifterna om vad som egentligen hände den 11 maj går isär. Personer med anknytning till Tommie Lindh berättar detaljerat om ett händelseförlopp där den misstänkta gärningsmannen befinner sig i Tommie Lindhs lägenhet tillsammans med andra personer på en fest. Inpå småtimmarna på natten gör den misstänka gärningsmannen närmanden på en tjej som försöker sova.

Sedan, enligt samma uppgifter, ska ett tumult inträffat mellan den misstänkte gärningsmannen och Tommie Lindh. Detta för att hjälpa tjejen som befann sig i en trängd situation. Därpå blev Lindh så pass misshandlad att han senare avled av sina skador och efter detta gör berättelsen gällande att samma tjej blev våldtagen.

Läs även: Hans namn är Tommie Lindh

Berättelsen är konsistent med de uppgifter som SVT Nyheter tidigare publicerat. Där uppger åklagare Stina Sjöqvist att under samma natt har två olika sexualbrott inträffat med samma målsägande samt det misstänkta mordet. Men när Nyheter Idag talar med Sjöqvist menar hon att upprinnelsen till det misstänkta mordet inte beror på att Lindh försökte avbryta en våldtäkt.

– Det är inte så att han avbryter en våldtäkt och blir mördad. Det är separerat från varandra på det viset.

Kan du säga om det begicks ett sexbrott innan han blev mördad?

– Jag vill inte gå in i vilken ordning händelserna inträffat, det vill jag inte göra.

Kan han ha stoppat ett försök till våldtäkt, eller ett ofredande av något slag?

– Inte i den händelse där han blev mördad.

Finns det en helt annan förklaring till upprinnelsen i mordet på Tommie Lindh?

– Nej, vi har lite olika motivbilder som vi jobbar utefter. Sen får vi se var vi landar i slutänden. Men att han skulle ha stoppat något sexbrott är inte en av de motivbilderna.

Nyheter Idag har även talat med advokat Henrik Sundström som har lång erfarenhet av brottmål. Han säger att en åklagares jobb är att tolka saker ”svart-vitt” och att de bägge berättelserna inte nödvändigtvis behöver stå i motsats till varandra.

– Det kan helt enkelt vara en definitionsfråga. Det ligger nära till hands att tänka sig att Tommie Lindh försökte avstyra en situation där en våldtäkt var förestående men att det ur åklagarens ögon inte är detsamma som att han faktiskt försökte avbryta en pågående våldtäkt. Juridik är många gånger språkligt mycket mer striktare än hur saker beskrivs i dagligt tal.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag