Åkte runt med autistisk pojke i bilen och tog kvinnor mellan benen – munskyddstafsaren dömd

  • Måndag 29 apr 2019 2019-04-29
E-post 2504

UPPSALA När han greps hade han med sig i bilen en autistisk pojke som han var personlig assistent åt. Det kirurgiska munskyddet var för att hålla kylan borta, menade han. I fredags dömdes serietafsaren i Uppsala till skyddstillsyn och samhällstjänst. Utvisningsyrkandet avslogs.

Under knappt två veckor, från 28 januari till 11 februari i år plågades Uppsala av serietafsaren Said Rendi, som maskerad med munskydd av den typ som vårdpersonal använder, vid elva tillfällen angrep kvinnor genom att hoppa på dem bakifrån och ta dem mellan benen. Ibland bara snabbare grepp om rumpan, men vid två tillfällen gick det mer hårdhänt till. Allt gick fort och han sprang snabbt därifrån efteråt.

Satte djupa spår hos offren

Många av de utsatta kvinnorna vittnar om att de påverkades kraftigt av händelserna. En av dem skakade så efteråt att hon hade svårt att ringa sin pojkvän, en annan, som utsattes ett av de mer hårdhänta angreppen där Rendi höll fast henne om kroppen och våldsamt tryckte med fingert mot anus, berättar att hon chockades och blev sittande i en snödriva i flera minuter innan hon kunde ringa polisen.

Efter angreppen har de mått dåligt och de flesta har känt rädsla för att vara ute ensamma. Många vittnar om att de ändrat sina beteenden: ser sig oftare över axeln, undviker att lyssna på musik när de är ute ensamma och blir nervösa när män tittar på dem.

Använde kommunens bil

Rendi kunde gripas av en ledig polis efter att en medlem ur allmänheten uppmärksammat att en person med munskydd närmade sig en kvinna vid en busshållplats. Rendi tog till flykten, men polisen kom ikapp honom vid en bil i närheten. I bilen satt också en pojke som var svårt autistisk och enligt Rendi blev lugn av att åka bil. Han erkände att han hade använt munskydd men påstod senare att han använt det på grund av kylan. Den sistnämnda förklaringen anser tingsrätten vara ”så udda att det i praktiken kan lämnas utan avseende ”

Polisen kunde knyta Rendi till samtliga angrepp eftersom han använde kommunens bil som var utrustad med GPS och sparade information om var bilen befunnit sig hela tiden. I vissa fall bekräftades det av mobiluppkopplingar, och vid ett tillfälle lämnade han dessutom DNA-spår på ett av offrens jackor. Försvarets förslag att detta kunde bero på att Rendi spottat på en bänk som målsägaren satt sig på ansågs osannolik, om än inte omöjlig.

Åklagaren missnöjd med domen

Åklagaren hade yrkat på att de två tillfällen då angreppen varit av grövre art skulle rubriceras som försök till våldtäkt alternativt grovt sexuellt övergrepp, men tingsrätten bedömer att det rör sig om sexuella övergrepp av normalgraden.

För nio fall av sexuellt ofredande och två fall av sexuellt övergrepp döms Rendi till skyddstillsyn och samhällstjänt i 60 timmar. Han skall även betala skadestånd om 17500 kronor till två av offren och 5000 kronor till de övriga nio. Åklagarens utvisningsyrkande avslogs då kravet för att utvisa en flykting är att brottet är av synnerligen grov art.

Kammaråklagare Pontus Melander säger till Upsala Nya Tidning att han med all sannolikhet kommer att överklaga domen.

– Jag är nöjd med att tingsrätten gjort samma bedömning att det är rätt gärningsman. Däremot är jag inte nöjd med brottsrubriceringen. Det är snubblande nära en fullbordad våldtäkt. Det finns all anledning att låta hovrätten pröva det, säger Pontus Melander till UNT.

Läs mer: Serietafsaren i Uppsala: ”Straffen för sexuella ofredanden är för hårda i Sverige”

Stöd Nyheter idag genom att bli PLUS-kund för 69 kronor i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag