Aktivist lider av klimatångest – ansöker om dödshjälp

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 21 jun 2022 2022-06-21
E-post 792

KANADA Den kanadensiske aktivisten Howard Breen, 68, har ansökt om dödshjälp. Anledningen? Han lider av klimatångest, rapporterar Vice.

68-åringen bor på Vancouver Island i Kanada och har enligt egen utsago varnat för klimatförändringarna i nästan hela sitt liv. Som medlem i aktivistgruppen Extinction Rebellion har han bland annat stoppat flygtrafiken genom att gå ut på en flygplats landningsbana och gått på hungerstrejk.

År 2017 diagnosticerade hans läkare honom med klimatångest.

– Det försvagar mig. Depressionen jag känner kring sakernas tillstånd och min oförmåga att inte oroa mig för specifikt mina barns framtid är ett mycket stort bekymmer för mig, säger han till Vice.

Läs även: Universitet bjuder in till terapi för klimatångest

På grund av sin klimatångest har Breen nu ansökt om dödshjälp – som är lagligt i Kanada.

– Jag är inte rädd för döden. Jag är rädd för vad som kan hända om vi inte agerar mot klimatförändringarna. Jag tror inte att många personer älskar planeten – de är för upptagna med att leva på den. Men jag vill inte leva på en planet där jag behöver döda för att överleva.

Det är inte första gången som Breen ansökt om dödshjälp. I februari 2021 ville den 68-årige kanadensaren också avsluta sitt liv, eftersom han oroades för att antingen klimatförändringarna eller covid-19 skulle ta honom. Den gången nekades han av Kanadas dödshjälpsprogram.

Dödshjälp har varit lagligt i Kanada sedan 2016. I början var landets dödshjälpsprogram till för personer med mycket allvarliga eller obotliga sjukdomar, men har sedan dess expanderats till att även inkludera människor med tillräckligt låg livskvalitet.

I mars 2023 kommer landet också att börja bevilja dödshjälp till personer med psykisk sjukdom.

Läs även: Aktivisten: Därför stoppar vi trafiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag