Aktivist tilläts stoppa plan – hindrade utvisning av afghan

Genrebild. Foto: Eric Salard (CC BY-SA 2.0)
  • Tisdag 24 jul 2018 2018-07-24
E-post 8587

GÖTEBORG På måndagen skulle en afghan utvisas till sitt hemland från Landvetter flygplats. Utvisningen stoppades dock av en aktivist som vägrade sätta sig ner i planet.

På måndagskvällen sände aktivisten Elin Ersson live på sin Facebooksida. I filmen berättar hon att hon är ombord på ett plan till Istanbul för att stoppa utvisningen av en 52-åring till Afghanistan.

Kabinpersonalen säger åt henne att sätta sig ner eller gå av planet, men hon vägrar. Hon uppmanar också andra att ställa sig upp så att kaptenen ska beordra afghanen att gå av planet. Efter ungefär tio minuter är det flera som har ställt sig upp och personalen går med på hennes krav – både hon och afghanen måste gå av. Utvisningen är därmed avbruten.

Elin Ersson är student och har skrivit och delat flera inlägg på Facebook om hur man stoppar utvisningar och att människor som deporteras till Afghanistan dör. Enligt henne är det fullt lagligt att vägra sätta sig ner på ett flygplan för att stoppa en utvisning.

Hans Uhrus, presschef vid Swedavia som driver Landvetter flygplats, bekräftar händelseförloppet för Göteborgs-Posten. Han säger att kvinnan har brutit mot gällande regelverk genom att inte lyda pilotens order, men vet inte om det kommer att få några konsekvenser för henne.

– Man har ju brutit mot det regelverk som finns, och inte lytt piloten och kabinpersonalen för att de ska kunna genomföra en säker flygning. Men vad det blir för rättsligt efterspel är svårt att säga, det görs alltid en individuell bedömning, säger Hans Uhrus.

Se aktivistens livesändning här:

Läs även: Polisen bekräftar: Afghan slapp utvisning när han ”förde oväsen”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag