Aktivister och brandlarm stoppade Åkesson – Då höll han mötet utomhus istället

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 feb 2017 2017-02-16
E-post 1175

UMEÅ Motdemonstranter, oroligheter och ett brandlarm som gick igång tvingade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att avbryta ett inplanerat möte med sympatisörer och nyfikna åhörare. Men Åkesson gav sig inte och senare höll partiledaren sitt möte utomhus istället. – Ett stort gäng aktivister bankade på rutorna, höll upp skyltar och stod och skrek, säger Åkessons pressekreterare Ludvig Grufman.

Under torsdagen hade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson planerat hålla möte i kulturhuset Väven i Umeå. Men ett stort antal aktivister, som protesterade mot att Åkesson var i Umeå, försökte på olika sätt störa ut partiledaren. De hade samlats utanför lokalen där Åkesson befann sig. Det berättar Ludvig Grufman, som är Jimmie Åkessons pressekreterare, för Nyheter Idag.

– Ett stort gäng aktivister bankade på rutorna, höll upp skyltar och stod och skrek. Det känns obehagligt såklart, även om det inte var något våld som förekom, inte just då iallafall.

Efter ett tag tog sig aktivisterna in i entrén till den byggnad där Åkesson befann sig. Till slut blev situationen så pass orolig att polisen ingrep och avvisade aktivisterna. Men det hjälpte inte, precis när det var dags för Åkesson att inleda mötet gick brandlarmet igång av oklar anledning.

– Säpo tog Jimmie och åkte iväg helt enkelt, de lämnade lokalen. Alla andra fick lämna lokalen via huvudingången och alla aktivister stod en bit bort där de fortsatte skrika. Vi fick beskedet då från värdarna till lokalen att vi inte fick gå tillbaka till den här lokalen.

I det läget såg det ut som att det inte fanns något annat att göra än att ställa in mötet. Många SD-sympatisörer och andra nyfikna hade redan lämnat området och till stor del föreföll aktivisterna ha lyckats med att stoppa Åkesson. Men Åkesson gav sig inte i första taget, utan bestämde sig istället för att hålla ett improviserat litet möte utomhus.

– Vi lyckades få tag på ett gäng som fortfarande var intresserade. Vi hittade en annan plats, nu kommer jag inte ihåg vad den heter. Då stod Jimmie och pratade och det var väldigt uppskattat. Det funkade jättebra och det var absolut inga problem, säger Grufman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag