Akutmottagningar larmar om hot och våld: ”Har blivit hårdare”

Genrebild. Foto: Flickr
  • Måndag 20 jan 2020 2020-01-20
E-post

SYDSVERIGE Kvällsposten rapporterar att klimatet på landets sydsvenska akutmottagningar blir allt hårdare. Under 2019 rapporterades över hundra fall av hot, våld och trakasserier mot personalen. ”Verbalt mycket otrevlig, kallar personal för bland annat rasist, fitta och hora”, skriver man om en patient.

Det är akutmottagningarna i Skåne, Kronoberg, Halland, Blekinge, Kalmar och Jönköping som skrivit över hundra händelserapporter under förra året.

Caroline Nilsson, verksamhetschef på Kristianstads sjukhus akutmottagning, menar att det också finns ett stort mörkertal.

– Jag känner att det har blivit hårdare. Det har alltid hänt saker på akuten, det kommer in patienter som tagit droger och då händer det saker, men nu har hela samhället blivit hårdare med gängbråk och så vidare. Det är klart att vi påverkas av det också. Det har blivit tuffare, säger hon till Kvällsposten.

Läs även: Så gick Sveriges Radio på bluffen om Dinamarcas ”kandidatur”

En sjuksköterska på akutmottagningen i Malmö berättar att man har ett ”säkerhetsarbete i framkant” med överfallslarm, ordningsvakter och akutlarm till polisen som kan vara på plats snabbt.

Kvällsposten publicerar några utdrag från händelserapporter som ger en inblick i vad sjukhuspersonalen måste hantera. Här följer ett axplock:

• ”Patienten är högljudd och utåtagerande. Slår mot personalen och slänger en använd kissflaska mot personalen när denna är färdig med den. I patientens väska väl synlig upphittas också en pistol.”

• ”Patient som är mycket upprörd och missnöjd med vården och bemötande från personal. Verbalt mycket otrevlig, kallar personal för bland annat rasist, fitta och hora. Anhörig till Patient hotar undertecknad med stryk om pat. blir utskriven under dagen alternativt att ge undertecknad en lavett redan nu.”

• ”Med tiden samlar det på sig med anhöriga och är till slut uppe i 15 st i stora väntrummet. En av dessa anhöriga går när han kommer in på akutmottagningen fram mot luckan och vräker sig in med hela överkroppen och bankar och slår i skrivbordet samtidigt som det uttalas hot mot personal. Efter detta går samma person till dörren mellan väntrummet och akutmottagningen och rycker då sönder dörren så dörrhandtaget lossnar varvid mannen därmed har ett järnrör i handen som vapen.”

Läs även: 92-årig kvinna misshandlad och rånad – dottern talar ut

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag