Äldre får stå för kalaset när Härnösands kommun ska spara

Foto: Wikipedia/Härnösands kommun
  • Söndag 18 Nov 2018 2018-11-18
E-post 1747

HÄRNÖSAND De statliga pengarna för flyktingmottagande har slutat att flöda in och Härnösands kommun har akuta ekonomiska problem. Nu ska kommunen spara och då kommer de äldre i kläm.

Läs även: Regeringscirkusens okända förlorare: ”Saknas 13 miljarder redan nu”

Härnösands kommun har under året fått akuta likvida problem. Hela checkkrediten på 100 miljoner kronor har utnyttjats och man har tvingats att ta lån på 20 miljoner kronor för den löpande driften av verksamheten, något som SVT var först att rapportera om.

Det ser även mörkt ut framöver. Socialnämnden i Härnösands kommun går kraftigt med underskott. Den 22 november kommer man besluta om ett antal sparåtgärder.

– I arbetet med förslagen har vi bland annat använt år 2015 som en jämförelse. Alltså innan socialnämnden fick de statliga medlen för extra bemanning inom äldreområdet och ersättning för ensamkommande barn, säger Agneta Nordström, förvaltningschef på socialförvaltningen, i ett pressmeddelande. Hon fortsätter:

– Vi behöver anpassa verksamheterna efter att dessa medel minskat.

Kommunalrådet (S) såg ljust på läget för två år sedan

För drygt två år sedan var tongångarna annorlunda i kriskommunen Härnösand.

– Härnösands ekonomi är stabil och det ser också bra ut i kommande prognoser, sade Bo Glas, ekonomichef på Härnösands kommun till Allehanda.

Socialdemokratiska kommunalrådet Fred Nilsson bedyrade att det såg bra ut även de kommande åren.

– Vi har varit bra på att ställa om för ökade kostnader när vi blir äldre och äldre. En ökad inflyttning av framförallt yngre påverkar också positivt. Dessutom har vi många intressanta småföretag som genererar nya jobb, sade Fred Nilsson till Allehanda.

Bli PLUS-medlem och läs resten av artikeln!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag