Regeringscirkusens okända förlorare: ”Saknas 13 miljarder redan nu”

Johan Westerholm Foto: Mikael Willmarsgård
  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 876

STOCKHOLM Läget i regeringsbildandet ser låst ut. De stora förlorarna i att processen drar ut på tiden riskerar att bli landets kommuner enligt Johan Westerholm, Ledarsidornas ansvarige utgivare. I en intervju med Nyheter Idag förklarar han varför kommuner som tidigare stod på rad för att ta emot flyktingar nu går på knäna ekonomiskt.

Senast den 12 december måste budgeten för nästa år klubbas i riksdagen. För många kommuner är det ett ödesmättat datum.

– Kommunerna har sammanlagt ett strukturellt underskott på mellan 63 och 80 miljarder för nästa mandatperiod enligt SKL, säger Johan Westerholm.

Det här underskottet har varit ett orosmoln hos SKL de senaste åren. Men för landets kommuner har det blivit mer akut efter valet. Johan Westerholm förklarar:

– Under valrörelsen så har partierna utlovat tillskott till kommunerna på lite olika nivåer. Men eftersom budgeten ska hållas fri från vallöften då vi har en expeditionsregering så kommer de tillskotten att falla bort, säger han.

Partierna kan försöka komma överens om att i den opolitiska budgeten nå en bred överenskommelse att skjuta till statliga medel för kommunerna. Men hur mycket det blir finns det ingen som vet eftersom partierna hade olika bud i valrörelsen.

– Det lägsta tillskottet, som var Moderaterna, är 50 miljarder kronor. Men eftersom att det strukturella underskottet är minst 63 miljarder kronor så saknas det alltså 13 miljarder redan nu, säger Johan Westerholm.

Ute i landet förbereder man sig för det värsta.

– Det pågår redan nu stora besparingar ute i kommunerna. Uteblir alla reformer så kommer man få varsla folk. ”Det är riktigt jävla illa”, sa ett kommunalråd jag pratade med, säger Johan Westerholm.

Varför pratas det inte mer om det här?

– Jag ska inte recensera politiska journalister. Men det här säljer inga lösnummer. Det här är otroligt komplex materia. Framförallt får du inte en storstadsläsare att bry sig i om Vindelns kommun går med 25 miljoner i underskott. Men för Vindeln så är det mer eller mindre katastrof.

Det är inte bara enstaka kommuner som ligger risigt till enligt Johan Westerholm som refererar till SKL:s uppgifter.

– Det här går över hela linjen. Möjligtvis finns det en handfull kommuner i storstadsregionerna som kan hantera det här, säger han.

Hur har vi hamnat i den här situationen? Var hittar vi de ekonomiska svarta hålen i kommunerna?

– Det är framförallt på omsorgssidan. Den har växt explosionsartat senaste mandatperioden. Där är det särskilt den långa etableringstiden till egenförsörjning för kommunplacerade flyktingar som sticker ut, säger Johan Westerholm.

Bli PLUS-medlem och läs om:

– Hur kommunerna räknade mottagandet av flyktingar som en vinstaffär

– Hur skärpningar blev en kiss i blöjan-effekt

– Hur politiker var medvetna om problemen men blundade

– Johan Westerholms förslag på lösning

– Hur migrationspolitiken kommer att påverkas

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag