Äldreboenden anställer personal som inte kan svenska

  • Måndag 12 aug 2019 2019-08-12
E-post 2773

JÖNKÖPING Bristen på personal inom äldreomsorgen i Jönköping är så stor att kommunen måste anställa folk som varken kan svenska eller har rätt utbildning. Det rapporterar P4 Jönköping.

– Det är ju så att vi anställer personer med olika ursprung. Att kunna kommunicera på svenska med våra äldre är ju ett utav våra kriterier, men visst, vi anställer personer som kanske inte har svenska språket fullt ut, säger kommunens äldreomsorgschef Camilla Johansson till P4.

Luzia Hanell jobbar som undersköterska på ett lokalt demensboende och menar att en viktig del av jobbet är att just kunna kommunicera.

– Det är ju många som har tappat språket redan i sin sjukdom, och det gör det ju inte lättare om det är någon som kommer som pratar väldigt dålig svenska, säger hon till P4.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag