Alf Svensson: ”Jag grät när Åkesson sa att vi inte behöver fler flyktingar”

Alf Svensson (KD) intervjuades i Almedalen. Foto: Skärmdump SVT
  • Lördag 7 jul 2018 2018-07-07
E-post 1006

VISBY Den tidigare KD-ledaren Alf Svensson går till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson (SD) under en utfrågning i Almedalen. Men han är även kritisk till övriga riksdagspartier. ”Nu sätter man nästan en ära i att den som är bäst på att stänga flyktingar ute vinner”, säger han till Dagen.

Kristdemokraternas före detta partiledare Alf Svensson, 79, sparar inte på krutet under en SVT-intervju i Almedalen. Sverigedemokraterna, men även övriga riksdagspartier, får tummen ner för sin flyktingpolitik.

– Jag är alltså väldigt rädd för det här. Och där har vi vår europeiska historia, att vi hamnar i ett vi och ett dem, att vi håller människor utanför oss som inte hör hemma här. Och när Åkesson sa i en partiledardebatt i tv att ”vi behöver inte fler flyktingar”…

Anna Hedenmo: Vad tänkte du då?

– Då grät jag.

– Ingen i studion reagerade, inte frågeställarna, inte de övriga partiledarna.

Inte ens Ebba Busch Thor?

– Nej. Ingen.

”Vi får inte backa här”

Enligt Sentios julimätning får KD 4,0 procent. Men i både SCB:s och Sifos junimätningar ligger partiet klart under riksdagsspärren – 2,9 respektive 2,4 procent.

I en intervju med Dagen förklarar Alf Svensson varför han engagerar sig inför valet.

– Jag har satsat hela mitt liv på att få upp partiet över fyraprocentsspärren.

Och även här passar han på att förorda en generösare flyktingpolitik.

– Jag begriper att vi inte kan ha öppna gränser och ta emot alla, men nu sätter man nästan en ära i att den som är bäst på att stänga flyktingar ute vinner, i stället för att göra sitt yttersta för att bry sig om sin nästa. Även kristna tycker så, att vi inte behöver fler flyktingar, att vi ska slå vakt om våra gränser, säger Alf Svensson och tillägger:

– Vi som har den kristna övertygelsen får inte backa och blygas här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag