Alice Bah Kuhnke vill att folket ger blommor till hotade politiker

Alice Bah Kuhnke i Almedalen. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 6 mar 2018 2018-03-06
E-post 873

STOCKHOLM Alice Bah Kuhnke vill skärpa straffen för hot mot politiker.
– Jag tror inte att skärpt lagstiftning innebär att de som idag hotar politiker slutar med det. Men hårdare straff kan vara normbildande och därmed göra skillnad, säger Alice Bah Kuhnke.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke vill skärpa straffen för hot mot politiker. Det uppger hon för Nerikes Allehanda. 

Hon tror dock inte att skärpta straff leder till att de som hotar politiker slutar med det.

– Jag tror inte att skärpt lagstiftning innebär att de som idag hotar politiker slutar med det. Men hårdare straff kan vara normbildande och därmed göra skillnad, säger Alice Bah Kuhnke till NA.

I somras presenterade ministern en handlingsplan för att motverka politikers, journalisters och konstnärers utsatthet. Handlingsplanen består av 35 miljoner kronor som under perioden 2017 till 2020 bland annat ska finansiera forskning om hat och hot.

Om en politiker får utstå hat och hot tycker Kuhnke att folket borde lägga blommor vid dörren till den utsatte politikernas parlamentariska församling.

– Om en lokalpolitiker överväger att sluta så borde vi gå man ur huse och överösa dörren till rådhuset med blommor. Oavsett vilket parti den utsatta politikern tillhör så är det en person som vunnit väljarnas förtroende och tagit sig an ett ansvar att utveckla vårt samhälle.

Kultur- och demokratiministern tycker också att svenskar borde engagera sig för ”demokrati” istället för ”hat”, enligt NA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag