All time high för SD – 26,8 procent i Nyheter Idag/Sentios opinionsmätning

Novembermätningen från Nyheter Idag / Sentio visar att SD slår nytt rekord i opinionen. Värre ser det ut för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Bilden är ett montage. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 nov 2015 2015-11-12
E-post

SVERIGE Sverigedemokraterna får sin högsta notering någonsin i den senaste opinionsmätningen från Nyheter Idag/Sentio. 26,8 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det vore val idag. – Det är helt fantastiska siffror, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till Nyheter Idag.

Samtidigt som SD fortsätter framåt i väljaropinionen backar såväl Socialdemokraterna som Moderaterna. 22 procent av väljarna skulle rösta på S-ledaren Stefan Löfven om det vore val idag, ett ras med nio procentenheter sedan valet förra hösten. Även moderatledaren Anna Kinberg Batra kämpar i motvind, endast 19,3 procent skulle rösta på hennes parti om det vore val idag, vilket är den sämsta noteringen för partiet i en Sentiomätning sedan 2008.

Bättre går det för Centerpartiet som ökat sitt väljarstöd sedan såväl den senaste Sentiomätningen som det senaste valet. Partiet tar nu över stafettpinnen från Vänsterpartiet som riksdagens fjärde största parti. Kristdemokraterna ligger fortsatt under riksdagsspärren och partiledare Ebba Busch Thor ser inte ut att ha lyckats vända trenden.

SD: ”Fantastiska siffror”

Bäst går det alltså för Sverigedemokraterna som jublar över resultatet i opinionsmätningen där partiet drar ifrån som Sveriges största parti.

– Det är helt fantastiska siffror som hade möjliggjort långtgående förbättringar av samhället på många områden ifall de skulle omsättas i verkligt valresultat, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson till Nyheter Idag och tillägger:

– Väljarna tycks ha uppfattat och uppskattat att Sverigedemokraterna varit det enda parti som insett det fulla allvaret i invandringskatastrofen och med kraft och konsekvens gjort allt som står i vår makt för att motarbeta den. Hade jag fått välja så hade jag dock givetvis hellre sett att det hade gått dåligt för partiet och bra för Sverige, istället för tvärtom.

Karlsson säger också att han anser att Sentio är ett mer tillförlitligt opinionsinstitut när det gäller att förutspå SD:s väljarstöd än de andra instituten.

– Att denna undersökning är gjord av Sentio kommer säkert att användas som en förevändning för att vifta bort siffrorna, men faktum är att just Sentio varit bäst av alla institut på att förutspå vårt valresultat i de senaste valen, säger han.

Jämnstora med regeringen

Omsatt i riksdagsplatser skulle SD få 101 mandat i riksdagen om opinionsmätningen stod sig fram till nästa riksdagsval. Det är bara tre färre än den rödgröna regeringen som skulle få nöja sig med 104 mandat (83 för S och 21 för MP).

Alliansen skulle istället få 120 (72+28+20) mandat i riksdagen, men ha mycket svårt att regera utan att söka stöd hos antingen Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet skulle i ett sådant val få 24 mandat.

SD engagerar

Enligt Sentios mätning är Sverigedemokraterna ett parti som engagerar sina väljare. Inget annat parti har i närheten av lika trogna väljare, 95,5 procent av dem som röstade SD förra hösten säger att de skulle rösta på partiet igen om det vore val idag. Motsvarande andel för Miljöpartiet är bara 50 procent, medan mer än var tredje M-väljare vänt det parti ryggen som de röstade på för drygt ett år sedan, trots att Moderaterna har de näst mest trogna väljarna.

Samtidigt är det många av dem som normalt inte brukar gå och rösta som nu säger att de nästa gång kommer att rösta på SD. 22,1 procent av se så kallade ”soffliggarna” säger att de tänker rösta på SD i nästa val, jämfört med 7,4 procent för Socialdemokraterna som är det parti som är näst bäst på att engagera politiskt ointresserade.

Om mätningen

Sentios opinionsmätning genomfördes mellan 5 och 10 november då 1 045 personer fick svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore val till Riksdagen i dag?”. Mätningen genomfördes med en webbpanel.

Nedan ser du hela mätningen från Nyheter Idag/Sentio. Föregående månad inom parentes.

Moderaterna 19,3 (20,8)
Folkpartiet 5,2 (4,6)
Centerpartiet 7,4 (6,7)
Kristdemokraterna 2,9 (1,9)

Socialdemokraterna 22,0 (23,1)
Vänsterpartiet 6,5 (7,9)
Miljöpartiet 5,5 (5,1)

Sverigedemokraterna 26,8 (25,0)

Feministiskt Initiativ 2,5 (3,4)
Piratpartiet 1,2 (0,9)

sentio-nov

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag