’Allå ’allå ’emliga invandrare – Frankrike förbereder hårdare lagar mot ID-förfalskning

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Onsdag 21 feb 2018 2018-02-21
E-post 215

FRANKRIKE Invandrare som åker fast med falsk legitimation kan få fem års fängelse, enligt ett nytt lagförslag som förbereds i Frankrike. En majoritet av fransmännen säger att de har fått nog av invandring.

Lagförslaget säger även att den som inte tar sig in i landet genom en laglig gränsövergång kan få ett års fängelse. Den nya lagen har fått kritik av människorättsgrupper och partier på vänsterkanten, men även från president Emmanuel Macrons eget parti.

I en färsk enkätundersökning sade 63 procent av fransmännen att det är för många invandrare i landet. Macron är därför pressad att visa handlingskraft i frågan, rapporterar The Telegraph.

Vill deportera snabbare

I Frankrike jobbar tiotusentals illegala invandrare på restauranger, fabriker och byggen. Många av dem använder förfalskad eller lånad legitimation, men få straffas för det även om de åker fast.

President Macron har lovat att deportera ekonomiska migranter snabbare och samtidigt förbättra integrationen för de som får stanna.

– Lagförslaget är helt balanserat. Den fungerar utifrån två vägledande principer: Frankrike måste välkomna flyktingar, men det kan inte välkomna alla ekonomiska migranter, sade inrikesminister Gerard Collomb förra månaden.

Läs även: Skottlossning i migrantläger i Frankrike – Över 130 migranter slogs med varandra

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag