”Allahu akbar”: Erdogan tar järngrepp om Turkiet – Kan gynna Putin

Det finns indikationer på att Turkiet kommer närma sig Ryssland efter det misslyckade kuppförsöket. Foto: Kremlin.ru
  • Lördag 16 jul 2016 2016-07-16
E-post 77

TURKIET Fredagskvällens kuppförsök med syfte att ta makten i Turkiet har av allt att döma misslyckats och president Recep Tayyip Erdogan kan andas ut. Tusentals människor samlades utomhus med turkiska flaggor och skanderade ”Allahu akbar” jämte andra slagord. Erdogan å sin sida har redan avskedat 2475 domare i landet.

Kuppförsöket som inriktade sig på parlamentet och i synnerhet regeringspartiet AKP har av allt att döma misslyckats. Tidigt på lördagsmorgonen kablades bilder ut över hela världen där soldater gav upp med händerna i luften inför tusentals människor som samlats på gator och torg till stöd för landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Under en presskonferens i Istanbul i natt meddelade Erdogan att kuppförsöket är ”en gåva från gud” och det ger honom tillfälle att rensa upp i militären. Bara timmar senare meddelas att 2475 domare i landet har blivit avskedade, en av flera åtgärder där Erdogan nu tar ett järngrepp om Turkiet.

Uppgifter: Soldat halshuggen

Videobilder från Turkiet vittnar om en mycket uppjagad stämning där soldater i kuppförsöket, som gett upp och överlämnat sig, misshandlas svårt av människor trots att polisen närvarar. I sociala medier sprids uppgifter och bilder som visar att en soldat blivit halshuggen, men det är ännu obekräftade uppgifter rapporterar The Guardian.

Under nattens mobilisering av människor utomhus på en direkt uppmaning av Erdogan ljöd även böner från moskéer och uppmaningar att samlas utomhus. Enligt det amerikanska magasinet Time användes religiösa slagord av människorna som samlats mot militären.

– Takbir, Allahu Akbar, skanderade massorna bland annat.

Det riktades även slagord mot Fethullah Gülen, en religiös ledare som lever i Exil i USA, som misstänks ligga bakom kuppförsöket. ”Demonen finns i Pennsylvania” löd en banderoll som de regeringstrogna demonstranterna visade upp under nattens oroligheter.

Oro över utvecklingen – Kan gynna Putin

Men trots det stöd som folk i Turkiet visat för Erdogan finns det många som oroas över vad som kommer hända efter det misslyckade kuppförsöket. Flera kritiker anklagar den turkiska regimen för att indirekt gett stöd åt terrorstaten IS. Även minoriteter, framför allt kurder i landet, har fått en betydligt tuffare vardag med Erdogan vid makten. Nu kan läget bli ännu mer spänt när Erdogan inskärper sin makt över landet.

De geopolitiska konsekvenserna är ännu inte helt uppenbara, men uttalanden från officiellt håll i Turkiet lägger indirekt skulden på USA. Även president Erdogans uttalande i natt kan tolkas på ett sådant sätt om än att han adresserade sin rival Gülen.

– Turkiet kommer inte låta sig skrämmas av den här typen av uppror och Turkiet kan inte styras från Pennsylvania, sade Erdogan vid pressträffen.

Narrativet, att kuppförsöket kan på något sätt haft ett stöd från USA eller väst, sprids också i ryska statsmedier. Det statliga mediebolaget Sputnik citerar Ibrahim Melih Gokcek, borgmästare i Turkiets huvudstad Ankara. Uttalandet, som refererar till händelsen där turkiskt jaktflyg sköt ner ett ryskt stridsflygplan med försämrade relationer länderna emellan som resultat, ska ursprungligen ha sagts till CNN Turk enligt Sputnik.

– Det var den så kallade ”parallella staten” som har försämrat våra relationer med Ryssland. Det var en incident, där en av piloterna ingår i denna struktur, det garanterar jag. Han var en av deltagarna i kuppförsöket. Vi har inte berättat om det förrän nu. Men jag, Melih Gokcek, säger att våra relationer har försämrats på grund av dessa skurkar.

Om uttalandet från Melih Gokcek, som själv företräder regeringspartiet AKP, speglar den officiella synen på incidenten med jaktflyget tyder detta på att regimen i Turkiet har för avsikt att närma sig Ryssland geopolitiskt. Det är i sådana fall goda nyheter för Rysslands president Vladimir Putin som är i starkt behov av handelspartners, inte minst vad gäller olja och gas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag