Moskéskjutning i Quebec bedöms som terrordåd

  • Måndag 30 jan 2017 2017-01-30
E-post 224

KANADA ”Allahu akbar”, ropade en av gärningsmännen när han och två andra misstänkta terrorister öppnade eld i en moské i Quebec, enligt vittnesuppgifter. Fem personer rapporteras döda efter skjutningen och två gärningsmän ska vara gripna. ”Vi fördömer den här terrorattacken på muslimer på en plats för dyrkan och tillflykt”, skriver premiärminister Justin Trudeau i ett uttalande.

UPPDATERING: Efter att artikeln publicerats har det visat sig att uppgifterna från Radio Canada inte är korrekta. En 27-årig gärningsman har identifierats för dådet och motivet till skjutningen misstänks vara kopplat till högerextremism.

Ett befarat terrordåd skakar Kanada efter att tre gärningsmän öppnat eld i samband med kvällsbönen i Québec City Islamic Cultural Center vid åttatiden, lokal tid. Ett ögonvittne till händelsen berättar för Radio Kanada att en av gärningsmännen ropade ”Allahu akbar” i samband med skjutningen. Gärningsmannen uppfattades ha ropat med en lokal dialekt.

– Så fort han öppnade eld, ropade han ”Allahu akbar”, berättar ett vittne.

Mellan 60 och 100 personer ska ha befunnit sig i lokalen när skottlossningen bröt ut. Förutom de fem avlidna har ett dussintal skadats i dramat. Ett massivt polispådrag pågår i och i närheten av moskén och tungt beväpnad polis har gått in i moskébyggnaden. Senare har polisen i Kanada meddelat att platsen i och i närheten av moskén har säkrats.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fördömer attacken som ”feg” och han menar även i ett uttalande att händelsen är en terrorattack.

Moskén har tidigare uppmärksammats i samband med att någon placerat ett grishuvud vid moskén. Tidigare har även ett flygblad, med ett islamofobiskt budskap, cirkulerat i närheten av moskén. I det flygbladet har moskén anklagats för att ha kopplingar till muslimska brödraskapet. Moskéns ordförande Mohammed Yangui har fördömt attackerna och anklagelserna som totalt grundlösa.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag