Allard (ÖP) har fått nog: ”Stäng Vivallaskolan”

Foto: Örebropartiet/Google Maps
  • Fredag 7 jun 2019 2019-06-07
E-post 2698

ÖREBRO Flera slagsmål varje dag. Etniska konflikter. Katastrofala elevresultat. Tidigare i våras gick alla lärare hem. Vivallaskolan har blivit rikskänt för sina problem. Nu vill lokala Örebropartiet stänga skolan och är kritiska till hur de styrande partierna agerat. – Socialdemokraterna prioriterar väl helt enkelt sina somaliska kärnväljare framför skolpersonalens arbetsvillkor och barnens möjligheter att integreras, säger partiledaren Markus Allard.

Vivallaskolan i Örebro blev känd i hela Sverige efter att alla lärarna helt sonika en dag i april sjukskrev sig och gick hem. Rektorn uppgav att alla lärare hade giltiga skäl för att sjukskriva sig men uppgifter läckte ut om att det hela var en protest mot situationen på skolan, något som bland annat Nerikes Allehanda skrev om. Situationen på skolan beskrevs som ”ren anarki” med dagliga slagsmål och hot.

Enligt Skolverkets statistik för 2018 saknade två tredjedelar – 66,7 procent – av Vivallaskolans elever i årskurs 6 godkända betyg i flera eller alla ämnen. Att jämföra med hela Örebro kommun (17,1 procent) eller riket (14,6 procent).

Skolan ligger i Vivalla, ett kraftigt segregerat område med hög andel invandrare i flera generationer från olika kulturer. Vivalla är med på polisens lista över utsatta områden och klassas i den allvarligare kategorin ”särskilt utsatt område”.

Nu har Örebropartiet, oppositionsparti i Örebro, fått nog. På Facebook meddelar man på fredagen att man kommer att lägga en motion i kommunfullmäktige om att stänga ner Vivallaskolan, som är en F-6-skola. Alla årskurser från och med årskurs 2 upp till årskurs 6 ska avvecklas.

– Det här är resultatet av den förda politiken där man har proppat ihop alla möjliga grupper på ett och samma område och därigenom skapat en oerhörd segregering, säger Markus Allard, partiledare för Örebropartiet.

– Vivalla är redan ett fattigt område som är segregerat. Men de ”fina och goda” politikerna som styr har bestämt sig. Man ska trycka in fler invandrare i samma område. Att man inte har lagt ner skolan tidigare är ett konkret exempel på detta.

Varför behöver Vivallaskolan läggas ner (från årskurs 2)?

– Var ska jag börja? Den information jag fått är rätt sjuk. Det är i snitt två slagsmål per dag, och då pratar vi unga barn. Det finns också mycket rasism mellan olika folkgrupper på skolan.

– Personal jag pratat med är uppgivna. De pratar om ”förlorade generationer”. Det här är på allvar. Det här är barn som håller på att växa upp i en annan värld än den svenska. Vi riskerar att förlora de här barnen, säger Markus Allard som berättar att han fått information om att politiker från både Moderaterna och Miljöpartiet varit till Vivallaskolan och besökt verksamheten.

– Man kan ju fråga sig varför andra partier inte redan lagt förslaget om att lägga ner Vivallaskolan. Problemet har varit känt länge. Vi är rätt nya i kommunfullmäktige. Det har troligtvis att göra med att alla vet vad som måste göras men ingen vill vara den som säger det.

Markus Allard säger att de styrande partierna i Örebro, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har ett stort ansvar för att det gått så långt.

– Det finns lärare som slår larm om situationen på skolan. Och det har de gjort länge nu. Jag tror att de här politikerna är rädda att bli kallade rasister. Det är det klassiska. Sedan vill man inte erkänna att deras politik har misslyckats. Man vill inte säga att den vägen man har slagit in på, den håller inte.

Det finns en till förklaring till den passivitet i frågan som Socialdemokraterna visat upp när det gäller Vivallaskolan säger Markus Allard.

Området Vivalla har en stor andel somaliska invandrare och sedan tidigare har Socialdemokraterna slagit på stora trumman om att man berett lokaler för den somaliska föreningen Afrikas Horn i Vivalla. I senaste riksdagsvalet fick S över 65 procent av rösterna i de tre valkretsarna i Vivalla.

– Socialdemokraternas maktbas är Vivalla, där många föräldrar inte gillar att barnen bussas till andra skolor. Socialdemokraterna prioriterar väl helt enkelt sina somaliska kärnväljare framför skolpersonalens arbetsvillkor och barnens möjligheter att integreras, säger Markus Allard.

Vad är problemet?

– Situationen på Vivallaskolan och i området är ett resultat av den förda migrations- och integrationspolitiken. Man kan inte säga något annat. Idag har vi en brutal segregering. Vi vill föra en assimileringspolitik. Vi vill att alla barn och ungdomar ska få samma förutsättningar.

Örebropartiet vill lägga ner skolan. Men vad händer sedan?

– Det är jätteviktigt att man inte tar eleverna i en klump och placerar alla på en ny skola. Då kommer det påverka utbildningen för de elever som redan går där. Men gör man det med en eller två elever och fasar ut dem är det görbart.

Markus Allard säger att det finns risker med att lägga ner Vivallaskolan och flytta på eleverna – att problemen kan spridas till andra skolor.

– Gör man det måste det göras ordentligt, eleverna måste spridas ut så det inte blir stora klumpar. Gör man det bra kommer de att integreras och det kommer inte att påverka annan utbildning nämnvärt. Man gjorde så med högstadiet, då lyckades man inte sprida ut eleverna ordentligt. Då var kritiken att det blev stökigt på de skolor där Vivallaeleverna hamnade. Det måste spridas ut ordentligt.

Vad säger skolpersonal när du pratar med dem?

– De ser problemen och har idéer om vad som ska göras. Sedan möts man av en vägg av chefer och politiker som inte är intresserade av att lyssna eller har lust att göra något åt det. Det är det vanliga – folket på botten vill göra något men de där uppe lyssnar inte.

Vivallaskolan fungerar enligt Markus Allard som ett bra exempel på när det svenska samhället krockar med andra kulturer och inte kan hantera det.

– Somaliska föräldrar kan säga i samtal med skolan ”Varför lappar ni inte till barnen om de inte sköter sig”. Men det går ju inte. Om du har en uppfostringskultur hemma där du får en smäll och i skolan får du en tillsägelse. Det blir dubbla budskap och det fungerar inte. Det är mycket av det här som inte går att lösa enbart på skolans område utan det är något mycket större. Det är olika världar.

Örebropartiet kommer att lägga en motion om Vivallaskolan i kommunfullmäktige den 19 juni. Men motionen hade kunnats behandlas snabbare om de övriga partierna – minus SD – inte blockerat Örebropartiet från att sitta i nämnderna.

– Vi gick ihop med SD i ett valtekniskt samarbete om platser i nämnder. Det är inget politiskt samarbete utan samarbete om platser. Då skulle vi ha fått en plats i grundskolenämnden bland annat. Men då gick sjuklövern ihop och blockade det, säger Allard.

Grundskolenämnden har möte den 13 juni.

Markus Allard har tidigare varit medarbetare på Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag