Allergiker kränkta av julkalendern: ”Det känns nästan aldrig som att man porträtterar astma som något positivt eller stärkande”

Max från julkalendern. Inhalator inringad med rött. Faksimil SVT & Facebook.
  • Onsdag 6 Dec 2017 2017-12-06
E-post 706

SVERIGE Unga allergiker upprörs över hur astmatiker porträtteras i julkalendern. – Det känns nästan aldrig som att man porträtterar astma som något positivt eller stärkande, säger Unga Allergikers förbundsordförande Sofia Olsson. 

Det är juletider i Sverige igen och då är det också dags för ännu en julkalender att sändas i svenskarnas statliga television.

Denna gång heter julkalendern ”Jakten på tidskristallen”. I julkalendern finns bland annat karaktären Max. Han är en mobbad kille med inhalator.

Porträtteringen av astmadrabbade och allergiska Max har fått Sofia Olsson från organisationen Unga Allergiker att bli upprörd. Det avslöjar Aftonbladet. 

”I årets julkalender blir vi presenterade för Max, en kille med astmainhalator runt halsen som blir mobbad. En inhalator som han använder när han blir rädd eller får höra ordet ’träning’ – vilket för övrigt ger en felaktig bild av hur astma fungerar. Säg mig, när blev det töntigt att ha astma?”, skriver Olsson på Unga Allergikers Facebooksida.

När Aftonbladet kontaktar Olsson utvecklar hon sitt resonemang.

– Det känns nästan aldrig som att man porträtterar astma som något positivt eller stärkande. Det är jättemånga idrottare som har det, till exempel Marit Björgen. Hon har ju inga problem med träning eller så. Varför ska det då bli ett problem i julkalendern, säger Olsson till Aftonbladet.

SVT tar till sig av kritiken. Anna Sommanson, projektledare på SVT säger att det är en jätteviktig synpunkt och att man från SVT:s sida försökt ”tänka på representation” och att man på SVT ser Max som en förebild snarare än en tönt.

SVT har nu kontaktat organisationen unga allergiker. Enligt Olsson har man ”haft en lyckad dialog” kring saken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag