Alliansen förhandlar om att stänga ute SD från inflytande

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 jan 2019 2019-01-08
E-post 3190

SVERIGE Enligt källor till SR Ekot sitter Allianspartierna i förhandlingar om att gå fram gemensamt för att bilda regering. Men för att så ska ske kräver C och L en ”anti-SD-klausul” som ska stänga ute SD från politiskt inflytande. I ett svar på Facebook varnar SD-ledaren Jimmie Åkesson att de är beredda att rösta emot en sådan regering.

Dramatiken i den utdragna processen om att bilda en ny regering ser ut att öka. Under tisdagen rapporterar SR Ekot att Allianspartierna förhandlar om en ”anti-SD-klausul” som ska garantera att Sverigedemokraterna står utanför politiskt inflytande. Enligt källor till Ekot försöker partierna enas om ett gemensamt dokument för att garantera att SD hålls utanför.

Det är Liberalerna och Centerpartiet som ställer dessa krav för att släppa fram Ulf Kristersson, enligt Ekot. Samtidigt skriver den statliga radiokanalen att de inte vet hur långt dessa förhandlingar har kommit.

Åkesson varnar för att Kristersson kan fällas

Nyheten har inte gått SD-ledaren Jimmie Åkesson förbi. I en Facebookstatus kommenterar han Alliansförhandlingarna där han understryker att han siktar på att få ”största möjliga inflytande”. Mellan raderna varnar han att SD är beredda att rösta emot Kristersson som statsminister om förutsättningarna är att SD hålls utanför inflytande.

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå. Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige”, skriver SD-ledaren.

Sedan fortsätter Åkesson med varningen om att SD kan komma att rösta emot Kristersson.

”Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen. Det styr hur vi trycker i kommande statsministeromröstningar”, poängterar Åkesson.

Även källor i SD, som Nyheter Idag varit i kontakt med, talar om att det kan bli aktuellt att rösta emot en Alliansregering om SD stängs ute från alla former av politiskt inflytande. Riksdagsledamoten Josef Fransson (SD) kallar dagens nyhet från Ekot ”DÖ 3.0”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag