Alliansen inleder lokalt samarbete med V – ska stänga ute SD

Foto: Flickr
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 1438

FALUN På onsdagen meddelade den så kallade Falualliansen – de fyra ”vanliga” Allianspartierna samt Falupartiet – att man inleder ett samarbete med Vänsterpartiet för att styra kommunen.

Falualliansen fick 30 mandat i det senaste valet, vilket är ett mandat för lite för att få egen majoritet. Därför har man nu valt att gå in i en så kallad ”valteknisk samverkan” med Vänsterpartiet. Detta ska ge säkerhet och stabilitet i beslutsfattandet.

– Valteknisk betyder inte att det är en politisk samverkan utan det betyder att man går ihop utifrån vilka platser och sådana här saker man får i olika nämnder och styrelser, sade Jan E Fors (M) på en presskonferens på onsdagen.

Vänsterpartiet får genom samarbetet fler platser i nämnder och styrelser än vad partiet annars skulle ha fått med sina fem mandat. I en intervju för Dalarnas Tidningar säger partiets gruppledare Patrik Liljeglöd att man ingår i samarbetet för att stänga ute Sverigedemokraterna, som fick sex mandat.

Så det är lite av en decemberöverenskommelse?, frågar DT:s reporter.

– Ja, det kan man säga. Det går helt i linje med hur vi har resonerat på riks(planet), svarar Patrik Liljeglöd.

Läs även: Allianskritik mot Lööf: ”Hon har ju stängt alla dörrar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag