Allianspartierna sågar M-förslag om papperslösa – Vill hålla SD borta från inflytande

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 6 feb 2018 2018-02-06
E-post 1343

STOCKHOLM Moderaternas senaste utspel om att begränsa papperslösas rätt till sjukvård kritiseras av de övriga allianspartierna. Centerpartiets rättspolitiske talesperson menar att den tidigare överenskommelsen med Miljöpartiet om papperslösa fungerade för att hålla SD borta från inflytande.

Moderaterna föreslår att dra in på rätten till vård för papperslösa som befinner sig i Sverige. Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att han anser att det var ett misstag att göra en uppgörelse med Miljöpartiet 2013 om att ge papperslösa rätten till vård, uppger TT.

Förslaget får inget medhåll från de andra allianspartierna. Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott ser förslaget som ett angrepp mot de mänskliga rättigheterna.

– För oss har det varit självklart att vård ska ges efter behov. Att undanhålla människor vård, det är inte ett sätt att reglera vilka som ska vara i Sverige och inte, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, till TT.

Ulf Kristersson menar att det inte är rimligt att ungefär 50 000 personer uppehåller sig olagligt i Sverige samtidigt som de ska vara berättigade till sjukvård. Samtidigt kan det handla om ytterligare 40 000 personer med avslag på sin asylansökan som kan komma att gå under jorden de kommande åren.

Moderaterna begränsar däremot sitt förslag och menar att barn fortfarande ska ha rätt till vård även om de är papperslösa.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson uppger i en skriftlig kommentar att det främsta syftet med överenskommelsen med Miljöpartiet 2013 var ”inte minst för att hålla SD borta från inflytande”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag