Allt färre barn döps – beror på ”demografiska förändringar”

Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad. Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 21 mar 2018 2018-03-21
E-post 101

SVERIGE Rekordlåga 42 procent av nyfödda barn döptes förra året i Svenska kyrkan. En av anledningarna är att allt fler föräldrar kommer från utlandet.

Sveriges Radio rapporterar att 42 procent av nyfödda, knappt 50 000, döptes förra året, vilket är rekordlågt. Det följer också en längre trend.

– 2000 var det 73 procent av svenskarna som föddes som döptes, sen har det krupit nedåt. 2010 hade vi drygt hälften av de barn som fötts som döptes, och nu är vi nere i lite drygt 42 procent, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan, till Sveriges Radio.

Det, säger hon, har med invandringen att göra.

– Det är framförallt demografiska förändringar, att en större andel av barnen som föds idag föds till utlandsfödda föräldrar, som inte är med i Svenska kyrkan, och har kanske inte kopplingar till Svenska kyrkan och då är inte förstavalet att döpa sitt barn, säger Pernilla Jonsson.

I Stockholms län är det bara 32 procent av barnen som döps, vilket är den minsta andelen i landet. Vanligast är dopet i Norrbottens län där 62 procent av nyfödda döps.

– Storstad, större städer och pendlarkommun i närhet av storstad – där har vi en tydligt lägre dopfrekvens än i övriga landet, säger Pernilla Jonsson.

Läs även: Ny rapport: Därför lämnar rekordmånga Svenska kyrkan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag