Allt färre svenskar tror på Gud – Kvinnor mer religiösa än män

Foto: Flickr
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post 7

SVERIGE Kvinnor är mer religiösa än män, samtidigt uppger allt färre att de tror att Gud är en opersonlig högre makt utanför människan. 

Sverige är känt för att vara ett sekulariserat land, men 43 procent av svenskarna uppger ändå att de tror på gud. Det uppger SVT.

Vad som menas med att tro på gud skiljer sig dock från person till person. Sociologen Erika Willander har i sina studier sett att det blivit viktigt för svenskar att på egen hand formulera sin tro.

– Det är viktigt för legitimiteten i Sverige att man har formulerat sin tro själv, att det inte är någon som har prackat på mig den. Det är specifikt för de som tillhört den lutherska kyrkan, säger Erika Willander till SVT.

Av de 43 procent av svenskarna som uppger att de tror på gud svarar endast nio procent att de tror på en opersonlig högre makt. De allra flesta svarar mer svävande, att gud finns inom varje människa snarare än någonting utanför.

Willander tror att det har att göra med att svenskar vill visa sig vara öppna och att vi inte vill låsa oss till en specifik tradition.

Av de som ser sig som troende uppger allt fler att de tror på ”något” snarare än gud. Pernilla Jonsson, analyschef, vid Svenska kyrkans forskningsavdelning tror att minskad kristendomsundervisning haft effekt på svenskars religiösa pluralism.

– När skolan slutade med kristendomsundervisning så tog ingen annan sig an den rollen och därför har kunskapen om religion och kristendom minskat. Det kan vara så att många är osäkra på språkbruket kring andliga frågor, där behövs det utbildning för att utveckla sina tankar, säger Pernilla Jonsson, från Svenska Kyrkan, till SVT. 

Det är stora skillnader mellan män och kvinnor.

Endast 27 procent av Sveriges kvinnor anger att de inte tror på någon gud, motsvarande siffra för männen är 41 procent. Willander misstänker att det har med könsroller och tillhörande förväntningar att göra. Hon tror att det är mer associerat till den kvinnliga könsrollen att vara troende.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag