Allt fler försök att infiltrera svenska fängelser

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 29 feb 2024 2024-02-29
E-post 0

 Antalet misstänkta fall av infiltrationsförsök inom Kriminalvården ökar rejält, rapporterar SVT Nyheter. Det handlar bland annat om kärleksrelationer mellan kriminalvårdare och intagna, insmugglade föremål och insmugglad information.

År 2023 rapporterades 144 misstänkta fall av bland annat infiltration till Kriminalvårdens särskilda utredningar enligt nya siffror som SVT tagit del av, vilket är nästan en tredubbling jämfört med 2020 då 50 misstänkta fall rapporterades.

– Vi har ett annat klientel med ett tydligt syfte att försöka komma åt information och påverka rättssystemet, säger Josefin Skoglund på Kriminalvårdens underrättelseenhet till SVT.

Kriminalvården tror att ökningen är reell, med förbehållet att det även kan bero på att Kriminalvården blivit bättre på att upptäcka misstänkta fall.

– Vår underrättelsetjänst är duktig på att identifiera nya tillvägagångssätt, säger Josefin Skoglund.

Enligt Skoglund har även rekryteringsprocessen förbättrats efter att en intern rapport identifierat flera brister. Numera ska Kriminalvården göra grundligare anställningsintervjuer, ta noggrannare referenser och ge ökat stöd till rekryterarna.

Läs även: Kriminalvårdens transportchef om beväpnad eskort: ”Stor risk för eskalering”

Läs även: Extra miljarder till Kriminalvården: ”Viktigt för den nya kriminalpolitiken”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag