Alternativ bokmässa i Göteborg stoppas

Katerina Janouch. Foto: Thron Ullberg
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 590

GÖTEBORG En alternativ bokmässa som arrangeras av AlternaMedia stoppas nu av Göteborgs stad. På mässan skulle bland annat Lars Vilks och Katerina Janouch delta.

Göteborgs stad väljer att stoppa den alternativa bokmässen som skulle ha ägt rum under helgen. Carola Helltén, tillförordnad enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, uppger i ett pressmeddelande att man drar tillbaka bokningen efter samråd med polisen, uppger Expressen.

Idrottsförvaltningen uppger att man ställer in den alternativa bokmässan av säkerhetsskäl.

– Utifrån det programinnehåll och medverkande på evenemanget, har polisen gjort bedömningen att området som behöver säkras är större än det område som arrangören bokat, uppger Carola Helltén.

Den alternativa bokmässan uppstod delvis på grund av Nya Tiders närvaro på den traditionella bokmässan som kommer att hållas nu i helgen. Både 2016 och 2017 deltog Nya Tider på bokmässan men i år uppger ledningen för bokmässan att Nya Tider inte längre är välkomna.

AlternaMedia, som ger ut Nya Tider, arrangerade den alternativa bokmässan som skulle hållas i en paviljong vid fotbollsplanerna på Heden. Några av dem som skulle delta på den alternativa bokmässan är konstnären Lars Vilks och författaren och journalisten Katerina Janouch.

Katerina Janouch tycker att förklaringen från Göteborgs stad är bristfällig.

– Det är ett oerhört märkligt agerande. Att de avbokar tre dagar innan när den här mässan varit planerad sedan länge. Med den motiveringen, att man prioriterar föreningsliv. Man har varit medveten om att det här evenemanget. Så det är ett resonemang som inte håller, säger Janouch som fortsätter:

– Det är en sorglig dag för yttrandefriheten. Det finns inget som är extremt och konstigt med de publikationer som är på mässan. Att man inte varit välkomna på den stora bokmässan är pinsamt. Men att det inte ens går att ordna så att man kan träffas på en annan plats – det är riktigt illa. Man ska också komma ihåg att vi är många som har bokat resor och boende. Det är respektlöst mot oss. Det kommer också skribenter från andra länder.

Hur påverkar det den berömda Sverigebilden?

Den är slagen i spillror sedan länge. Men det är genant, säger Katerina Janouch. Hon säger att det finns tidigare exempel på när svenskt etablissemang uppvisat tendenser till ”syltrygg”.

– Man ska inte glömma bort fadäsen med Salman Rushdie där Svenska Akademien vek ner sig totalt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag