Alternativ lista inför Sverigedemokraternas valkonferens

Jimmie Åkesson tillsammans med partiets EU-kandidater. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 mar 2014 2014-03-12
E-post

VALET 2014 I helgen håller Sverigedemokraterna valkonferens där kommande riksdagslista ska väljas. Nu kan Nyheter Idag avslöja att valberedningens förslag riskerar att utmanas av en alternativ lista. – Det arbetas med en alternativ lista till valkonferensen, berättar en källa i Sverigedemokraterna som vill vara anonym.

Valberedningen i Sverigedemokraterna offentliggjorde nyligen en lista på riksdagskandidater till höstens val. Till helgen förväntas listan röstas igenom på en valkonferens. Nu kan Nyheter Idag avslöja att enligt flera källor i Sverigedemokraterna är en alternativ lista framtagen av en intern opposition i partiet.

En av skillnaderna är att Fredrik Eriksson från Partille väntas flyttas upp på en högre placering än den han redan har i valberedningens förslag. Eriksson har tidigare suttit i partistyrelsen för Sverigedemokraterna.

– Det pågår ett arbete med att förankra den alternativa listan i så många distrikt som möjligt, berättar en källa inom Sverigedemokraterna som vill vara anonym.

Det är inte ovanligt att det finns meningsskiljaktigheter i politiska partier när kandidater ska utses inför olika val. Det är ej heller första gången det pågår stridigheter inom Sverigedemokraterna inför tunga beslut som ska klubbas igenom. De olika förslagen till riksdagslistor grundar sig i en falangstrid där den ena sidan beskrivs som mer ”nationalistiska” och den andra falangen, där partiledaren Jimmie Åkesson ingår, beskrivs som mer ”socialkonservativa”.

”Det är jättefarligt”

– Åkesson vill att SD ska bli det nya folkhemspartiet, berättar en annan källa tillhörande ett av SD-distrikten. Personen vi talat med är tveksam till om det är bra att komma med en alternativ lista såhär nära inpå valkonferensen.

– Medlemmarna litar på valberedningen och deras omdöme. De [valberedningen] känner säkert till saker som vi andra inte vet, som de av naturliga anledningar ej kan säga öppet på grund av individers integritet, förklarar källan i telefon samtidigt som hen vill vara anonym.

– Jag vet att valberedningen arbetat jättelänge för att ta fram en lista som ska ge en stabil riksdagsgrupp. Att fälla det förslaget är att riskera att bygga in bråk i riksdagsgruppen. Jag tror det är jättefarligt.

Samtidigt finns intern kritik mot att partistyrelsen har för mycket kontroll på partiet. Bland annat har linjen om ”nolltolerans” kritiserats av missnöjda medlemmar.

Nyheter Idag planerar att bevaka Sverigedemokraternas valkonferens som äger rum nu på lördag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag