Ambassadören om Rysslands roll i Ukraina: ”Ingen är perfekt”

Viktor Tatarintsev i SVT Agenda. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Söndag 8 maj 2016 2016-05-08
E-post 45

STOCKHOLM När Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev intervjuades i SVT Agenda fick han en rad kritiska frågor om landets lagar om homosexuell propaganda och om Rysslands roll i Ukraina. – Man kan ju göra sina misstag, nobody is perfect, svarade Tatarintsev i direktsändning.

Rysslands lagar om homosexuell propaganda och konflikten i Ukraina kom att adresseras när Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, var inbjuden att medverka i SVT Agenda. På en hypotetisk fråga om hur homosexuella turister behandlas om Ryssland vinner melodifestivalen och senare står som arrangör ett år senare försökte Tatarintsev vara öppen och välkomnande.

– Jag kan tala om för dig och uppmana alla homosexuella i Sverige och i västvärlden att det är fritt att komma till Ryssland och själv vittna om att allt är helt fridfullt med att få vistas där.

Då pressade programledaren Anna Hedenmo med en till fråga och undrade om det var fritt fram för ett homosexuellt par att exempelvis kyssa varandra offentligt. Men där gick gränsen för vad som accepteras i Ryssland, förklarade Tatarintsev.

– Att kyssas offentligt på en gata du vet, det är liksom… det ska man helst inte göra. Det står i lagen att man får inte visa upp detta. Man måste visa respekt för samhällsordningen.

”Ingen är perfekt”

Vidare fick även Tatarintsev flera frågor om han upplever så kallad russofobi i Sverige, alltså en slags överdriven skräck för ryssar. Ambassadören menade att medieklimatet är ett exempel på detta där tonen ofta är väldigt hätsk och misstänkliggörande. Samtidigt har Ryssland agerat militärt de senaste åren, inte minst i konflikten i grannlandet Ukraina samt i praktiken annekterat halvön Krim.

Vad gäller den biten fick Tatarintsev frågan om det finns anledning till självkritik varpå han svävade något på svaren.

– Man kan ju göra sina misstag, nobody is perfect, kommenterade Tatarintsev på både svenska och engelska.

Lika ödmjuk var inte Tatarintsev när det kom till Syrien och frågor om varför Ryssland stödjer landets president Bashar al-Assad. Tatarintsev poängterade tydligt att det är upp till befolkningen i Syrien att avgöra vem deras president ska vara och han konstaterade att än så länge är den personen Assad. Han tyckte inte att det är en fråga för andra länder utan något som befolkningen i Syrien får ta ställning till.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag