Ambulansfackets ordförande omnämndes av Avpixlat – Förvägras nu delta i panelsamtal

Foto: Faksimil Youtube & Twitter
  • Torsdag 30 mar 2017 2017-03-30
E-post 1006

STOCKHOLM Ordföranden för facket Alarm Ambulansförbundet, Gordon Grattidge, intervjuades av den kända journalisten, och SVD-profilen, Paulina Neuding på sajten Det goda samhället. Därefter länkade Avpixlat till deras videoklipp. Då förvägrades Grattidge delta i ett panelsamtal han tidigare blivit inbjuden till. ”Tydligt att Alarmförbundet inte delar vår uppfattning genom att medverka i Avpixlat”, skriver Janne Kautto ordförande för Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor.

Ordföranden för fackförbundet Alarm Ambulansförbundet, Gordon Grattidge, intervjuades i februari av Paulina Neuding, journalist och kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. Neuding genomförde intervjun för sajten Det goda samhället som även publicerade intervjun i form av ett videoklipp som ligger ute på deras Youtubekanal.

Klippet har setts av 70 000 människor och i intervjun går ambulansfackordföranden igenom hur, var och på vilket sätt hans medlemmar utsätts för våld och hot i sitt arbete.

Därefter skrev bloggen Avpixlat ett kort inlägg om intervjun där de även länkade in det youtubeklipp som Det goda samhället publicerat.

Nu uppger Paulina Neuding att Grattidge förvägras delta i ett panelsamtal arrangerat av Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor, där han tidigare var inbjuden att delta. I ett mail till Grattidge skriver Janne Kautto, ordföranden för Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor att anledningen är att Grattidge medverkat i Avpixlat.

”Den 27 februari 2017 publicerade Avpixlat en video där Alarmsförbundets [sic] Ordförande Gordon Grattidge uttalar sig om ambulanspersonalens risker i förorterna, med rasistiska undertoner”, skriver Kautto i sitt mail.

Kautto skriver vidare att det strider mot föreningens linje gällande människors lika värde och att alla ska ha rätt till vård på lika villkor.

”Det blir tydligt att Alarmförbundet inte delar vår uppfattning i denna viktiga etiska fråga genom att medverka i Avpixlat och i korrespondens med Henrik Johansson verkar Alarm stå för sitt deltagande.”

Av den anledningen drar därför föreningen tillbaka Gordon Grattidge inbjudan.

”Således kommer jag i egenskap av ordförande i RAS tacka för att ni valt att delta i programmet dag 2 på Ambulans2017, men vi tar nu tillbaka vår inbjudan om ert deltagande i programmet. Med hänvisning till följande in-slag: http://avpixlat.info/2017/02/27/no-go-zoner-verklighet-for-svensk-ambulanspersonal/”

Paulina Neuding skriver i egenskap av gästskribent på Det goda samhället att en visselblåsare har tystats och poängterar det faktum att det inte är Avpixlat som gjort intervjun, det är hon – vilket även i syns klippet där hon intervjuar Grattidge med tillhörande DGS-logotyp uppe i högra hörnet.

”Sjuksköterskeförbundets hänvisning till Avpixlat är antingen illvillig eller djupt okunnig. Intervjun har gjorts av mig för Det Goda Samhället och sedan länkats vidare på mängder av sidor på Internet. Dessutom påstår Sjuksköterskeförbundet alltså att Grattidges uttalanden i intervjun skulle ha haft ’rasistiska undertoner’ ”, skriver Neuding.

Neuding uppmanar ministrarna Anders Ygeman och Gabriel Wikström att visa stöd för Grattidge.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag