Ambulanspersonal får utbildning i självförsvar

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 15 feb 2022 2022-02-15
E-post 483

LINKÖPING Ambulanspersonalen i Linköping ska utbildas i självförsvar, rapporterar P4 Östergötland. Detta efter de dödsskjutningar och gängkonflikter som skett i staden.

– Med de skjutningar som har varit så blir ju säkerheten en fråga som diskuteras mycket mer frekvent, säger Pierre Conradson på Falck Ambulans till P4 Östergötland.

– Vi har i dag en utbildning som är väldigt fokuserad på riskmedvetenhet och riskbedömningar, att vi aktivt jobbar för att inte försätta oss själva i situationer som kan tänkas bli hotfulla. Vi vill utveckla det här ett steg till med lite självskyddsutbildning så att vi har verktyg för att på ett säkert sätt kunna ta oss ur situationer som eskalerar.

Utbildningen sköts av Polisen, som också informerar ambulanssjukvården veckovis om säkerhetsläget i Linköpings olika stadsdelar.

– För oss gör det att vi får en heads-up på att i det här området så kan vi vara lite extra vaksamma när vi åker in, säger Pierre Conradson.

Det har funnits diskussioner om att personalen även ska bära skyddsväst. Men det är inte aktuellt i Östergötland just nu.

– Sedan tror jag personligen att det kommer att vara standard i framtiden. Utvecklingen när det gäller säkerhetstänket har ju gått väldigt mycket framåt på mina år, så jag tror att det här är en utveckling som vi kommer att få finna oss i.

Läs även: Ambulans attackerades med stor sten: ”Barn hade kunnat bli föräldralösa”

Läs även: DO svarar om hen-fallet: ”Gäller i den specifika situationen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag