Amerikansk officer: ”Arabvärlden ser inte svarta som sina jämlikar”

Terrorgruppen Boko Haram. Foto: Duffelblog.com
  • Lördag 21 feb 2015 2015-02-21
E-post 275

MELLANÖSTERN Den islamska terrorismen drar fram på två fronter i världen, i Mellanöstern och i Nordafrika. Men om vi har tur kommer vi inte behöva oroa oss för att Daesh och Boko Haram slår sina folkmordiska huvuden ihop.

Enligt en amerikansk underrättelseofficer är risken för att de båda terrororganisationerna gör gemensam sak väldigt liten.

– Arabvärlden är otroligt rasistisk. De ser inte svarta afrikaner som jämlikar, uppger han för den amerikanska nyhetskanalen NBC News.

Boko Haram har vid flera tillfällen visat uppskattning för sin arabiska motsvarighet. Bland annat har man använt sig av Daesh-flaggor i flertalet videor. Känslorna verkar dock inte ha besvarats av Islamiska staten.

– Det finns fortfarande obesvarade frågor gällande ISIS syn på Boko Haram och Nigera. Men Boko Haram arbetar inte synkroniserat med ISIS. De båda kalifaten är separerade, berättar underrättelseofficeren.

Riktar in sig på att rekrytera svarta amerikaner efter Fergusonkravallerna

Andra rapporter pekar dock på att ras kanske inte alls är en fråga för Daesh. Till skillnad från Boko Haram har terroristerna i Mellanöstern ägnat mycket tid åt att rekrytera människor över sociala medier. I USA har man bland annat siktat in sig på svarta medborgare, särskilt efter kravallerna i Fergusson.

I och med Daesh intåg i Libyen närmar sig de båda terrorväldernas gränser varandra, och vem vet. Snart kanske de hamnar i luven på varandra i stället.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag