Amerikansk presidentkandidat attackerade Edward Snowden på Twitter – blev ”lynchad”

  • Torsdag 1 okt 2015 2015-10-01
E-post 19

USA Den kände amerikanske visselblåsaren Edward Snowden hann knappt öppna sitt Twitterkonto förrän en hög amerikansk politiker gick till hårt angrepp mot honom. Den republikanske före detta New York Guvernören och presidentkandidaten George Pataki kallade Snowden för förrädare och terrorist. Något han möjligen ångrar efter att han därefter tvingades löpa gatlopp på den populära mikrobloggen.

Den kände amerikanske visselblåsaren Edward Snowden som beviljats politisk asyl i Ryssland, öppnade i dagarna ett konto på den sociala mediasajten Twitter. Snowden, som själv endast följer kontot @NSA på det sociala mediet har på endast ett fåtal dagar, själv fått över en miljon följare.

Denna synbara popularitet hindrade inte den amerikanske före detta guvernören och presidentkandidaten i New York, George Pataki från att under onsdagen på Twitter kalla Edvard Snowden för förrädare och terrorist. I flera så kallade tweets går Pataki till hårt angrepp mot den kände amerikanske dissidenten.

Det dröjde inte länge förrän den före detta guvernören fick ordentligt med mothugg från Snowdens anhängare, varav de flesta landsmän till guvernören. Frågan om vem som var förrädare och vem som var patriot visade sig inte vara helt självklar enligt många av de svarande.

Många gick längre och kallade Pataki för ”idiot” och ”en parasit som aldrig kommer att bli president i USA”. Men det skulle komma att bli ännu värre. Pataki skrev därefter att Snowden inte borde tillåtas ha ett konto på Twitter och uppmanade Twitter att ta bort det. Något som fick många av användarna på Twitter att se rött. Nu började de verkligen rasa mot den republikanske politikern. Den allmänna meningen var att guvernören odemokratiskt försökte tysta det fria ordet. En rättighet som är inskriven i den amerikanska konstitutionen och helig för de flesta amerikaner.

Till slut tvingades Guvernören göra en förödmjukande reträtt. Möjligen kom den för sent då hans uppmaning till Twitter vid det laget redan hunnit bli en stor nationell nyhet.

George Pataki stöds för närvarande av 0,6 procent enligt amerikanska opinionsundersökningar. Han har ännu inte gjort några officiella uttalanden i Twitteraffären.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag